Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Камери и високопроходими пожарни опазват горите от пожари в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 15:31 / 05.07.2010Коментари ()534
© Burgas24.bg
Към момента няма регистрирани горски пожари на територията на Регионалното управление по горите в Бургас, каза  директорът на службата Румен Желев. Миналата година щетите по горите в Бургаско също са били минимални благодарение на добрата профилактика и взетите превантивни мерки. "Имаме доста запалвания и почти нито един пожар. При нас основната причина за горски пожари е антропогенния фактор,струпването на голямо количество хора по крайбрежието. Освен това голяма част от тях привърженици на диво къмпиране. В голяма част от случаите това е основната причина за възникване на пожар", каза Румен Желев.

В последно време са намалели силно пожарите причинени от подпалването на стърнища, тъй като този начин за изчистване на засетите полета е започнал да оставя в историята. В предходни години именно това е била основната причина за възникването на горски пожари,уточни Желев. "От друга страна ние сме привилегировани, защото ние сме широколистен, дъбов район, а дъбът е една много сериозна преграда срещу огъня. При иглолистните гори пожарът е върхов - по короните и по шишарките, а при дъбовите гори пожарът е низов.Дъбът трудно се запалва и изгаря предимно сухата горска растителност, което е много по-лесно за потушаване. Не без гордост мога да кажа,че ние всяка година разработваме регионална програма за борба и превенция с горските пожари и по обективната оценка на колегите от София нашата програма е на първо място в страната. На второ място перфектно си сътрудничим със службите по противопожарна безопасност.Имаме изключително добър синхрон и даже съвместно извършваме общи акции и обучение на наши служители", посочи още Румен Желев.

Той каза че през пролетта преди летния сезон са извършени няколко такива обучение на горски служители, тъй като от миналата година Регионалното управление по горите в Бургас разполага и с три високо проходими, маневрени противопожарни автомобила. Тези автомобили са разпределени в горските стопанства в Царево, Карнобат и Средец, където опасността от горски пожари е най-голяма. Желев посочи, че за изминалата една година откакто разполагат с тежи маневрени противопожарни автомобили те са се доказали многократно. "Може да се каже, че вече са си изплатили парите, защото много по-лесно достигат до местата на възникването на пожара отколкото големите противопожарни автомобили. Проблемът при потушаването на горски пожари е, че много често те са в непроходими горски масиви до които няма добре разработени пътища", каза още Желев.

Така още докато се получи сигналът за възникнал пожар може да се реагира. В помощ на горските служители в Бургаско са и широкообхватни камери за наблюдение на горите. Те са разположени на трите контролни горски пунктове - "Немой дере", "Босна" и "Вълчаново ханче" край Средец. Именно горското в Средец е с най- висока пожарна опасност, тъй като там има и много иглолистни дървета посочи Желев. Самите камери имат обхват от 360 градуса, работят без прекъсване във всички дни през годините и периметърът им е в радиус от 20 километра, което е и основното им предимство.

Пикът на летните пожари е различен има години когато е бил юли, а има и такива през август, но основно е в сушави години. Големи горски пожари е имало през 1994 и 2000 години. Това лято обаче дъждовното време помага да няма горски пожари. Освен това към всяко село има сформиране доброволни гасачески групи и тези хора също се отзовават при нужда, каза Румен Желев. "Хората зная и чувстват, че трябва да си пазят гората, защото тя осигурява препитание и топлина за голяма част от нас", допълни Желев.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kameri-i-visokoprohodimi-pozharni-opazvat-gorite-ot-pozhari-v-Burgasko-175218
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.