Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От седем на пет се намалява броят на членовете на КЗК
Автор: Екип Burgas24.bg 14:47 / 02.07.2010Коментари ()613
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се състои от петима души вместо сегашните седем - председател, заместник-председател и трима членове. Това решиха депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за защита на конкуренцията, научи Burgas24.bg. С измененията се уеднаквяват и мандатите между председателя и членовете на антимонополната комисия. Занапред всички те ще се избират за срок от пет години. Според стария вариант на закона председателят на КЗК беше със шестгодишен мандат.
Редуцирането на състава на комисията ще намали финансовата тежест върху бюджета и ще осигури по-ефективна работа и понижаване на риска от корупционни практики в администрацията.

Измененията в закона са в изпълнение на решението на МС от 2009 г за оптимизиране състава и мандата на независимите регулаторни органи.

КЗК е независим специализиран национален орган, отговорен за прилагането на Общностното право в областта на конкуренцията. Председателят и членовете на КЗК се избират и освобождават от Народното събрание.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ot-sedem-na-pet-se-namalyava-broyat-na-chlenovete-na-KZK-174743
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.