Царевицата по морето - директно от кочана или в салата, какво се случва с тялото ни | ||||||
| ||||||
Но какво точно се случва с тялото ни, когато хапваме популярната зърнена култура и има ли нежелани странични ефекти? Минерали Традиционната жълта царевица, която е и сред най-разпространения вид, съдържа калий - минерал, който помага за понижаване на кръвното налягане, поддържа здрави костите и предотвратява появата на камъни в бъбреците. Витамини от група В Царевицата е с високо съдържание на витамин В6 и В9 - които играят важна роля за енергийния метаболизъм, поддържането на нервната система, когнитивните функции. Макар и в по-малки количества, се среща и пантотенова киселина или витамин В5, както и ниацин, известен още като В3. Антиоксиданти Наситеният светъл цвят царевица се дължи на съединенията лутеин и зеаксантин. Те имат решаващо значение за здравето на очите. Според доклад, публикуван в Nutrients, тези съединения са основните пигменти, които се намират в ретината и са необходими за защита на очите от синята светлина, както и помагат при проблеми, свързани с възрастта като катаракта и макулна дегенерация. Усещане за ситост Ако се нуждаем от здравословна закуска, която да ни държи сити до следващото хранене, винаги можете да посегнем към царевицата. Особено към пуканките, с високото си съдържание на фибри и ниско на калории. С най-много ползи, разбира се, са домашно приготвените. Редица изследвания също подкрепят пуканките като здравословна закуска. Според списание Antioxidants те запазват растителните съединения и полезни антиоксиданти, които се съдържат в суровата царевица. Негативи Все пак, наред с ползите на зърнената култура за тялото, тя може да има и известни негативни влияния. Така например при хора, страдащи от синдром на раздразнените черва - неприятно разстройство, което засяга стомашно-чревния тракт - могат да бъдат пряко повлияни от царевицата. Установено е, че тя действително предизвиква и влошава симптомите. Царевичният сироп пък може да повиши нивата на възпаление. Често той съдържа голямо количество фруктоза и е доказано, че допринася за хронични заболявания като диабет, чернодробни и сърдечни болести. А царевичното олио е с високо ниво на полиненаситени масла, които са склонни да повишават възпалителните маркери в сравнение с мононенаситените масла, информират от Eat This, Not That. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1107 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница |