Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сероводород над нормата отчитат в Долно езерово
Автор: Екип Burgas24.bg 15:11 / 29.06.2010Коментари ()441
© Burgas24.bg
Превишаване на концентрацията на сероводород отчитат в бургаския квартал "Долно езерово". Превишенията са на средночасови стойности и са в рамките от 3 до 6 пъти превишение на средночасовите норми. Това каза началникът на отдел "Екология" в община Бургас Маринета Николова. Данните са от миналата седмица.

"Ще направя едно пояснение, че съгласно действащото законодателство в Република България пределно допустимата средночасова концентрация за сероводород е 5 микрограма на куб. метър. Всъщност, когато говоря за тези превишения, регистрирани миналата седмица, говоря точно за тези средночасови норми. Самият замърсител сероводород е много специфичен като миризма, известната миризма на развалени яйца и той е с много нисък праг на усещане и съвсем обяснимо предизвиква дискомфорт, но всъщност препоръчаните от СЗО стойности са от 150 микрогарама за кубичен метър в рамките на 24 часа. С това изобщо не искам да омаловажа проблемът, който имаме със замърсяването на въздуха със сероводород, но в същото време бих искала да поясня, че това не носи непосредствен риск за здравето на хората", посочи Николова.

Тя обясни, че това се дължи на факта, че "Долно езерово" е разположен на 1,5 км. от площадката на рафинерията. Регистрираните превишения на часовите стойности обикновено се получават в нощните часове, когато обичайно посоката на вятъра е от запад - северозапад, т.е. от рафинерията към квартала и затова в общия случай там автоматичната станция регистрира тези превишения за сероводород.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Serovodorod-nad-normata-otchitat-v-Dolno-ezerovo-173970
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.