Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургазлийка беше избрана за модератор на среща на чуждестранните дипломати в Германия
Автор: Екип Burgas24.bg 12:53 / 24.06.2010Коментари ()1025
©
Бивши и настоящи ученици от
ГПНЕ "Гьоте":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Възпитаничката на Немската езикова гимназия в Бургас Деница Желева беше избрана за модератор на ежегодната среща на чуждестранните дипломати, акредитирани в момента в Германия, които са били участници в програмата "Международно обучение за дипломати".

Форумът се състоя в сградата на германското Министерство на външните работи с почетен гост Рихард фон Вайцекер (бундеспрезидент на ФРГ от 1984 до 1994, президент по време на германското обединение). Той разговаря с над 110 дипломати от около 80 държави, а Деница Желева модерираше дискусията. Тя е завършила висшето си образование в университета в Бон и в момента работи в Министерството на външните работи в България.

В сайта на германското Министерство на външните работи има снимка от форума на Деница Желева и Рихард фон Вайцекер. Статията под фотографията разказва за дискусията, както и за нашата съгражданка. Ето и част от текста преведен на български: След встъпителните поздравителни думи на заместник-министъра на външните работи Петър Амон, дискусията бе водена от току-що завършилата 33-то Международно обучение за дипломати Деница Желева.

За първи път от създаването на обучението, инициирано от бундесминистър Ханс Дитрих Геншер, модерирането на годишната среща бе поверено на един от участниците. България може да се гордее с факта, че точно нейната представителка имаше честта да води разговора с Рихард фон Вайцекер, безспорно един от най-уважаваните и влиятелни немски политици на новото време.

В началото на срещата, след като се осведомил за родината на своят модератор, Рихард фон Вайцекер, с радост си спомнил посещението в България през 1988 г. На въпроса на Желева, какво му е харесало най-много, фон Вайцекер разказал за енергичен бой със снежни топки на побелялото бургаско крайбрежие. Зарадвана от хубавите спомени на бундеспрезидента, нашата съгражданка го уверила, че е винаги добре дошъл у нас и че сигурно ще бъде изненадан от положителните промени, които са настъпили от 1988 г. насам.

Ето и линк към статията в сайта на Министерството на външните работи на Германия:

http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/de/AAmt/AusbildungKarriere/InternationaleDiplomatenausbildung/100618-WeizsaeckerAlumni,navCtx=21914.html



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Burgazliika-beshe-izbrana-za-moderator-na-sreshta-na-chuzhdestrannite-diplomati-v-Germaniya-172919
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.