Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Огнеборците предприемат мерки за опазване на реколтата от пожари
Автор: Екип Burgas24.bg 14:13 / 15.06.2010Коментари ()373
© Burgas24.bg
Инспектори от районните противопожарни управления и служители от Контролно-техническата инспекция вече започнаха проверки за пожарната обезопасеност на селскостопанската техника, която ще участва в прибирането на реколтата. Само тези машини, които са изправни, се обозначават със специален стикер на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", удостоверяващ годността им за работа на полето. Същевременно се провеждат инструктажи на лицата, заети в жътвената кампания.

На кметовете на общини и населени места, собствениците и ползвателите на земеделски ниви са връчени разпоредителни писма с подробни указания за недопускане на пожари. Сигнални писма са изпратени и до всички фирми и организации, които имат отношение към жътвената кампания, за предприемане на допълнителни превантивни мерки.
Изработени са оперативни карти за местонахождението и размера на засетите площи, пътищата, водоизточниците и подходящите места за прокарване на просеки. Предвидено е върху картите ежедневно да се актуализира местонахождението на зърноприбиращата техника, за да се ускори и улесни работата в случай на възникване на пожар.
Проверките на огнеборците ще продължат по време на самата кампания. Ще се следи за недопускане на техника без стикери в масивите и за наличието на гасителни съоръжения.

На контрол ще подлежи изпълнението изискванията за разпарцелиране на големите житни масиви за еднодневна работа и заораване на негорими ивици в краищата им.
 Анализът на специалистите показва, че честа причина за запалванията са човешката небрежност и подценяването на противопожарните изисквания. Високите температури и засушаването допълнително усложняват обстановката.

Пожарникарите отново припомнят категоричната забрана за палене на огън в стърнищата, сухите треви по слоговете, поляните и крайпътните ивици.

Опасно е да се допуска буксуване и допир на ауспуха на транспортната и земеделска техника да суха растителност или узрели зърнени масиви. Паркирането и ремонтирането на техниката трябва да се извършва далеч от посевите.
При пожар е необходимо незабавно да се подаде сигнал на тел. 160 или 112.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Ogneborcite-predpriemat-merki-za-opazvane-na-rekoltata-ot-pozhari-170785
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.