Климатолог: Опасността да повлияем върху климата е реална | ||||||
| ||||||
Американската икономика емитира в атмосферата приблизително 15-16 тона въглероден диоксид на глава от населението, а американците са 335 милиона, посочи той. "Този въздух идва в Европа през Атлантическия океан, ние си го обогатяваме с нашите емисии и го пращаме на Югоизточна Азия, където са Индия и Китай – колосите в световното замърсяване. Русия дори не я коментирам, защото там данните са силно изкривени и много трудно може да се каже къде е истината. През Тихия океан същият този въздух отново идва в Америка“, обясни проф. Рачев. Опасността да повлияем върху климата е реална, смята климатологът. "Глобалното затопляне е реално, то се вижда. Мога да ви го покажа във високата планина – в Рила или в Пирин“, посочи климатологът. Проф. Рачев обясни, че проблемът за климатичните промени е използването на фосилни горива. "Всяка година човечеството изкопава въглерод във вид на нефт, природен газ и най-вече въглища в рамките на около 16 милиарда тона. Тези 16 милиарда тона по един или друг начин се превръща във въглероден диоксид, а той е един от основните парникови газове в атмосферата, в резултат на което се увеличава температурата на въздуха, а когато тя се увеличи, при толкова много вода на планетата се увеличава и водната пара в атмосферата. Именно тя е отговорна за глобалното затопляне“, обясни климатологът. Отглеждането на животни е свързано с производството на огромно количество метан. Говедовъдството е силно замърсяващ отрасъл, но свиневъдството не влияе толкова пряко върху чистотата на въздуха. Най-големите замърсители в това отношение са Индия и Китай. "Никога в човешката история човечеството не е било толкова мирно, въпреки войните, които се водят, толкова нахранено и толкова богато. Тези хора трябва да се хранят, те искат да имат стандарта на Европа, а Европа се опитва да достигне стандарта на Америка, където средно един американец консумира 109 грама месо на ден. В България сме с 68 грама, а някои от бедните райони на Индия са под 15 грама“, посочи проф. Рачев. Всеки може да прави малки стъпки за подобряване на климата чрез разделно събиране на отпадъци и отговорно отношение към консумацията, добави още климатологът. |