Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отглеждат и бебета в приемни семейства
Автор: Екип Burgas24.bg 15:24 / 25.05.2010Коментари ()471
© Burgas24.bg
Новородени и деца до три години ще могат да бъдат настанявани в приемни семейства. Това ще стане след влизане в сила на промените на Наредбата за приемната грижа, съобщи Тони Костова, директор на Областната служба за социално подпомагане. Очаква се до края на годината да бъде разработена и методика и да бъдат обучени първите приемни родители на малчугани до три години.

Според новите момента в Наредбата, приемната грижа ще бъде формулирана като услуга, държавно делегирана, чиято основна цел ще бъде помощта за деинституционализация на децата от социални домове.

Днес в Бургас стартира информационната кампания по приемна грижа, която ще продължи до края на август. Освен групи родители за деца от 0 до 3 години, ще бъдат създадени и групи приемн семейства за деца с увреждания. По приемането на тази наредба усилено работи УНИЦЕФ, партньор на АСП, както и група ирландски социални работници.

В Бургаска област към момента има настанени 10 деца в 10 семейства. В Бургас 4 от семействата са професионални и 4 са доброволни. Приемни родители има и в общините Малко Търново и Поморие, където се отглежда по едно дете от социално заведение. Три са домовете в областта, за деца без родители, които се обслужват от Бургаската дирекция "Социално подпомагане"-Домът за медико социални грижи /бивш „Майка и дете"/, ДДЛРГ Коджакафалията и ДДЛРГ"Щурче" за деца от 3 до 7 години в Средец. Общо в трите специализирани институции има 271 деца.

Според Вълчо Вълчев, директор на Дирекция „СП" в Бургас, намалението на децата е почти двойно в сравнение в с предишни години. Това се дължи да успешното стартиране на приемната грижа като услуга в Бургас, реинтеграцията на деца при семейства на роднини и близки и осиновяванията. От старта на услугата в общината ни е имало 13 приемни семейства, като в 5 от случаите децата са навършили пълнолетие и продължават да намират подкрепа от приемните си родители. Едно дете е осиновено от родители чужденци.

Кандидатите за приемно семейство, както при доброволната, така и при професионалната грижа, подават документи в Дирекция „СП" и за двамата съпрузи. Това важи и за кандидатите, които живеят на семейни начала.

За децата в приемни семейства се отпускат средства съобразно възрастта на детето от 195 до 240 лв. месечно. Трудовото възнаграждение за приемни родители е 312 лв.

„Кампанията ще има чисто практически измерения, ще насочим усилията си към отделни групи, които биха могли да се включат в предлагането на този вид социална услуга. Не е тайна, че преобладаващата част от децата, настанени в специализирани институции са от ромската общност. Ще се опитаме да инициираме разяснителни срещи сред подходящи хора в тази общност, за да може голяма част от ромските деца да бъдат върнати в семейна среда"-коментира Вълчо Вълчев.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otglezhdat-i-bebeta-v-priemni-semeistva-165472
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.