Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Областният открива изложба за буквите
Автор: Екип Burgas24.bg 08:10 / 11.05.2010Коментари ()1298
© Burgas24.bg
Днес от 18:00 часа в атриума на Бургаски свободен университет областният управител Константин Гребенаров ще открие Международната плакатна акция & изложба "Буквите на България - Азбука на Европа".

"Буквите на България - Азбука на Европа" e плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат, в която участват изявени художници от различни страни и континенти. Състои се от 30 плаката, колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат - буква, определена чрез жребий по време на международното журиране на петото триенале през октомври 2007 г. в София.

Една от буквите - "Ь" e създадена след конкурс между младите български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35 годишна възраст. Всички плакати са четирицветни, с формат: 70 х 100 см и с еднакво типографско оформление. Колекцията e отпечатана на български, френски, английски и испански езици и е в ограничен тираж .

Международната плакатна акция & изложба "Буквите на България - Азбука на Европа" обединява усилията на 30 художника от 20 страни (27 именити световни плакатисти + 3-ма български автори, единият от които дебютант) за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука - една от трите писмености на Европа.

Акция на Международното триенале на сценичния плакат - София е пръв опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен продукт, популяризиращ българската култура, използвайки една от нейните емблеми - буквите.

30-те плаката със задължително присъстващ текст «БУКВИТЕ НА БЪЛГАРИЯ - АЗБУКА НА ЕВРОПА» са мащабна визуализация на идеята за създаване на положителен образ на страната ни у нас и по света.

Нещо повече, съставът на авторите е обещаваща заявка за подобаващо присъствие в престижни чуждестранни галерии и издания, както и вълнуваща възможност за бъдещи срещи с най-разнообразна публика. Партньори на проекта са - Министерство на културата на Р България; Столична община; Френски културен институт в София; Държавен културен институт към министъра на външните работи
на Р България;

По програма се предвижда изложбата да обиколи множество страни и градове, сред които: Мадрид, Испания; Токио, Япония; Ниш, Сърбия; Париж, Франция; зала "Скандинавия" - Ню Йорк; Женева; Колорадо, САЩ; Барселона, Испания и др.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Oblastniyat-otkriva-izlozhba-za-bukvite-162054
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.