Салатата "Снежанка" вече не се прави с кисело мляко, а за майонезата се използва нишесте с емулгатор | ||||||
| ||||||
Това каза в интервю за "24 часа" Богомил Николов, директор на Асоциация "Активни потребители". "Салатат се прави от най-различни съставки се забърква сос, за който най-важното е да е бял и да киселее леко. Постига се с помощта на добавки, половината от които и на мен са ми неизвестни. Киселото мляко вече е скъпо. "Почти половината майонези на нашия пазар се правят вече без яйца. Използва се нишесте, на което се добавя някакъв емулгатор и подобрител". "Парадоксът и дори коварството на това е, че понякога вкусът на тази майонеза е по-добър, отколкото на правената с истински яйца. Това най-лесно може да се експериментира с деца – предложете истинска и “алтернативна" майонеза на 10 деца и те ще ви кажат, че изкуствената е по-хубава". "Преди около 20 години, когато живите бактерии в киселото мляко започнаха да намаляват, правихме такъв тест на сляпо – без дегустаторите да гледат етикета. И масово се оказва, че киселото мляко без или с много малко живи бактерии на хората им харесва повече. Това е парадоксът, който позволи на нашия пазар на практика да убием живите закваски, те са вече съвсем малко. Жалко, защото това е пробиотик", допълни той. |