Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фестивал на зелениката в Странджа
Автор: Екип Burgas24.bg 14:04 / 07.05.2010Коментари ()872
©
Осмото издание на Фестивала на зелениката в Странджа бе открито тази сутрин в местността Тулпан, над село Заберново.

То съвпада с 15-годишнината на Природен парк "Странджа" - най-голямата защитена територия в България, където, единствено в Европа, са запазени типичните за края на Терциера гори (отпреди 1 млн. години).

На 7 и 8 май гостите на фестивала ще имат възможност да се запознаят с богатството на природата и да се докоснат до бита и културата на хората, живеещи в Странджа, да нощуват в палатка под звездите или в гостоприемните странджански къщи, да проверят дали са в добра форма, преминавайки по новите туристически маршрути в планината и да видят символа на Странджа - зелениката. 

Тази година, освен че си дават среща хора от всички селища на Странджа, разширяваме и географията с нови селища, които са родствени, но са извън територията на Странджа, обясни за "Фокус" Мария Димиева, представител на фондация "Биоразнообразие" - съорганизатори на фестивала, заедно с Природен парк "Странджа" и Изпълнителна агенция по горите.

В рамките на фестивала се предлагат възможности за "зелен" туризъм, ще има надсвирване с гайди, конкурс за обредни хлябове.

През двата дни на фестивала гостите ще могат да опитат и типични за района ястия, известния странджански мед и странджанския чай, който е малко познат в България.

Той има магьоснически качества като мурсалския чай от Родопите, каза Мария Димиева.

"И тази година сме се постарали да представим нови маршрути и да покажем, че хармонията между човешките дейности и опазването на природата е възможна и ние тук в Странджа го имаме на практика осъществено.

Един туризъм, който поне във вътрешността на страната, е възможен, има го на практика в над 300 км маршрути, които допълваме с новите тази година.

Без бетонни пътища и без селища на високи етажи, които да разрушават нашата Странджа - уникална и зелена.

Маршрутите са достъпни за всеки, те не са популяризирани досега. Те не са трудни и ние много държим на тях, защото по тези маршрути около село Заберново може да се види цялото разнообразие и богатство на Странджа - от вековните гори, които останаха толкова малко, с долмените и тракийските могили, които са сред тях и със селцата, които не са докоснати, с чистите реки, в които все още има риба", каза Димиева.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Festival-na-zelenikata-v-Strandzha-161406
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.