Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ново обвинение повдигнаха срещу бивша поморийска банкерка
Автор: Екип Burgas24.bg 10:50 / 16.04.2010Коментари ()812
© Burgas24.bg
От самото си начало започва процесът срещу бившата шефка на Централна кооперативна банка - Поморие Ивалина Герасимова. Срещу нея е повдигнато ново обвинение, след като веднъж тя бе оправдана по старото. Като директор на ЦКБ-Поморие Ивалина Герасимова е раздала около 31 млн.лв./неденоминирани/ необезпечени кредити, пише прокурорът. Повдигнатото обвинение в длъжностно престъпление по чл.282 от Наказателния кодекс обаче не издържа, затова сега банкерката ще отговаря за безстопанственост по чл.219. Вчера трябваше делото да стартира в Бургаския окръжен съд, но се отложи за юни, защото не бяха получени изискани банкови документи.

Сагата се точи вече 16 години, след като през 1994 г. Герасимова беше арестувана и прекара повече от година и половина в затвора в Сливен.

Ексбанкерката бе осъдена на 4 години лишаване от свобода от Бургаския окръжен съд още през 2001 г., но Върховният касационен съд отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане. Тогава, след още 4-годишен процес присъдата бе намалена с една година. Това стана през февруари 2007 г.

На 5 май същата година обаче Бургаският апелативен съд реши, че няма доказано длъжностно престъпление и оправда Герасимова. Прокуратурата обаче внесе протест и делото отново се прехвърли във Върховния касационен съд. Висшите магистрати отмениха оправдателната присъда и върнаха делото на апелативните си колеги, които пък от своя страна "прехвърлиха топката" на прокуратурата. След като няколко години делото отлежава по разни бюра, прокурорите измъдриха ново обвинение и процесът започна от самото си начало.

"Фактите са едни и същи, въпросът е в тяхната квалификация", коментира адвокат Росен Кожухаров, който вече 16 години неотлъчно е защитник на Герасимова.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Novo-obvinenie-povdignaha-sreshtu-bivsha-pomoriiska-bankerka-156599
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.