Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще станат част от тестените и бобови изделия у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:16 / 26.01.2023Коментари ()1155
© NOVA NEWS
Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах. Експертите твърдят, че насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества. 

Според доц. Десислава Вангелова от катедра "Месо и месни продукти" в УХТ - Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ. "Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи", обясни тя.

По думите ѝ хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос. "Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия", посочи доц. Вангелова.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zhult-brashnyan-chervei-skakalec-shturec-i-brumbar-shte-stanat-chast-ot-testenite-i-bobovi-izdeliya-u-nas-1544782
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.