Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Храмът "Св. Йоан" в Несебър пред срутване
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 06.04.2010Коментари ()595
© Burgas24.bg
Прокуратурата повдига обвинение срещу бившия шеф на Националния институт за паметниците на културата Георги Угринов. То е за скандалния хотел в Несебър, издигнат незаконно на 13 метра над прочутата митрополитска църква от IX в. "Св. Йоан". Първоначално градежът край уникалната черква, паметник на културата, е на вила на покойния бос на ВИС 2 Георги Илиев. По-късно имотът е продаден и на мястото продължава изграждането на хотел. Заради строително-монтажните работи стените на църквата силно се напукват и съществуването й е застрашено. Спешна проверка установява, че са допуснати куп сериозни нарушения, в т.ч. при разрешаването на строежа и проектирането.

Църквата "Св. Йоан" в стария Несебър е заплашена от срутване, а архитектурният резерват може да отпадне от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Това е резултатът от действията на бившия шеф на Националния институт по паметниците на културата Георги Угринов, срещу когото прокуратурата повдига обвинение днес. Той ще бъде привлечен за длъжностно престъпление, разрешавайки строителството на скандалния хотел до черквата "Св. Йоан". Призовка да се яви на разпит му е връчена миналата седмица, казаха източници от разследващите пред "Стандарт".

Още през 2009 г. експерти от културното и строителното министерство, както и от ЮНЕСКО започнаха щателна съвместна проверка в морския град.

Обвинение грози и архитекта на сградата

Калин Тихолов, казаха още участници в разследването. Най-вероятно той ще бъде привлечен по чл. 308 от Наказателния кодекс за подправяне на оригиналния проект на сградата. Ангажирани със случая експерти установили, че част от проекта е бил "пипнат", за да се узакони по-голяма от разрешената по закон височина на хотелското здание. Строителите допълнително нарушили и този проект, така че хотелът да се извиси на цели 13 м над църквата, което е незаконно, установяват разследващите.

Според обвинителите доскорошният шеф на НИПК (сега Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности) е извършил длъжностно престъпление, разрешавайки незаконното строителство край несебърската църква от IX век.

Заради готвеното обвинение миналата седмица на Угринов е била наложена забрана за пътуване в чужбина.

Полицаи, ангажирани с разследването, установили по оперативен път, че семейството му е станало собственик на апартамент в Северна Гърция. Забраната била наложена, защото имало опасност Угринов да замине за южната ни съседка по празниците и да не се яви на разпита във вторник. Вестта за забраната била посрещната с бурен скандал и обвинения в политическа поръчка, разказаха запознати. Прокурори вече проверявали имота на Угринови в Гърция, който се водел на името на съпругата му. Той обаче не бил голям и едва ли е купен с пари "с недоказан произход", твърдят източниците ни.

От месец антимафиоти проверяват служители от бившия НИПК и за други афери. Повод за проверката станали два "странни" случая. В единия чужд гражданин от българско потекло, служител в консулска мисия у нас, станал собственик на имот в защитена територия на Черноморието. В другия пък е засечен незаконен износ на стари монети и дребни антични предмети чрез "ценни банкови пратки". Подробностите около двата случая се пазят в тайна. Разследващи допускат, че между тях може да има връзка и да става дума за добре организиран канал за износ на антики от България.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Hramut-Sv-Ioan-v-Nesebur-pred-srutvane-154155
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.