Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Щъркеловите гнезда, разположени върху ел. стълбове са застрашени
Автор: Екип Burgas24.bg 15:09 / 18.03.2010Коментари ()2679
© Burgas24.bg
Над 90% от гнездата, разположени върху електрически стълбове са застрашени в Бургаско, съобщи Иво Димчев от Българско дружество за защита на птиците. Като причина за това той посочи, че самите гнезда са разположени директно върху проводниците за пренос на електроенергия и при вятър или дъжд правят късо съединение и много пъти самите гнезда, а и птиците изгарят.

„Тази година не знаем за инциденти, тъй като голяма част от щъркелите все още пристигат, но още от сега се взимат мерки като основната мярка е повдигане на гнездата разположени върху стълбовете върху специални платформи", каза още Димчев. С тези платформи гнездата се повдигат на около метър над жиците, за да не стоят директно върху тях. По думите на Димчев Бургас е пионер в тази мярка, когато преди 10 и повече години голяма част от гнездата са били повдигнати по този начин.

„Тази мярка по повдигането се прави от електроразпределителните дружества, много частни граждани също помагат за такива платформи, както и ние от БДЗП Ако няма опасност за гнездата птиците могат да ги ползват в продължение на много години", каза още екологът. В същото време той уточни, че комините са по-безопасни в сравнение с електрическите стълбове, но там има също възможност да се направят такива платформи.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Shturkelovite-gnezda-razpolozheni-vurhu-el-stulbove-sa-zastrasheni-149946
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.