Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Създават Национален център за превенция на неформалната икономика
Автор: Екип Burgas24.bg 16:19 / 17.03.2010Коментари ()930
Предвижда се създаването на Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика като част от проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика". Това съобщи на пресконференция в Бургас доц. д-р Емилия Чингилова, доц. д-р по социология и представител на Асоциация на индустриалния капитал в България. Сдружението изпълнява проекта с подкрепата на КНСБ.

Изпълнението на проекта е започнало миналата година септември месец и ще продължи до декември месец 2013 година. В центъра ще бъдат събирани всички сигнали и идеи за това какво е сива икономика, да се обработва и събира и да се предлага консултантска помощ. Ще има горещ телефон и екипи, които на място ще дават консултации, разясни социологът. Цялостната идея на проекта е да се изследва и да се установи каква е относителната тежест на неформалната икономика в десет пилотни бранша в българската икономика като машиностроене, инфраструктурно строителство, електроника и електротехника, информационни технологии, туризъм, млекопреработване, парфюмерии и козметика и сектора на услуги от общ интерес, това е здравеопазването и пощенските услуги, обясни Чингилова.

„Най-напред задачата ние е да изработим методология и инструменти за измерване на сивата икономика. В проекта са привлечени експерти макроикономисти, икономисти, социолози и започва набиране на първична информация на ниво работодатели и граждани. Идеята е разберем какво разбират под сива икономика, какъв е генезисът", обясни социологът. Стойността на проекта е да бъде предложен конкретен пакет модул от промени в нормативните документи, които да позволят на работодателите, работещи на светло, действително да имат стимули, допълни Чингилова. Важна част от проекта е създаването на Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика. В рамките на проекта ще бъдат провеждани обучения с бизнесмени. Според представителите на асоциацията тя се генерира по три оси основно: отношенията работодател - служители, работодатели - доставчици, работодатели - дистирибуция. От асоциацията започват вътрешно-фирмени одити. Идеята чрез тях да се изведе регионалният и браншовият облик на сивата икономика, обясни Чингилова.

Източник: агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Suzdavat-Nacionalen-centur-za-prevenciya-na-neformalnata-ikonomika-149686
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.