Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Одити в 30 бургаски предприятия в акция срещу сивата икономика
Автор: Екип Burgas24.bg 14:32 / 17.03.2010Коментари ()1303
©
30 предприятия от Бургас и региона ще бъдат подложени на вътрешно фирмени одити, за да се проучат порявленията на „ сивата" икономика. Обща в страна обектт на интереса на специалистите ще бъдат 1500 предприятия от 10 сектора на икономиката- машиностроене, информационни технологии, електротехника, лека промишленост- полиграфия,туризъм, инфраструктурно сторителство, здравеопазване и пощенски услуги.

Проучването се извършва по проект, който ще бъде релизиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България". По думите на Силвия Беньова - директор на центъра за професионално обучение към АИКБ „ Сивата икономика е задача, която изисква усилията на цялото общество, защото това е явление, което се генерира от цялото общетвство."

Целта на проекта е да се проучат измеренията на сивата икономика-има ли плюсове, къде са минусите и да се предложат на работодателите някакви техники, с които да разпознават проявленията на сивата икономика у фирмите, с които им се налага да работят. Фирмите да се научат да живеят в тази законова среда, в тази икономическа среда и в същото време да се научат да бъдат изрядни данъкоплатци по отношение на държавата и хазната. Основният проблем в „сивата" икономика е спестяването на част от данъците. Работодателят като цяло работи на „ светло", но част от данъците остават неизплатени и по този начин остават скрити обороти.

Специалстите дават и ценни практически съвети, за това как да разпознаем работещите „ на тъмно" фирми": Индикациите за нередности са, когато една фирма назначава хора, служители сезонно и не сключва с тях граждански или постоянни трудови договори, когато в договора има скрити клаузи, когато работодателят ви осигурява на 400 лева , а заплатата допълнително се доплаща, като парите се дават в пликче или когато се извършват разплащания на междуфирмено равнище , като се предпочитат не банковите преводи, а плащането става кешово. Всичко това е индикатор за „сива" икономика

Всеки един бранш обаче си има своя специфика, която предсоти да бъде проучена. Когато се намираме в сферата на млекопроизводството, когато основните суровини се набират от някакви ферми-производители това не става със осчетоводяване. Ето така се генерират „ сивите", неотчетени средства, които след това за завъртат и създават „ сив" дял в икономиката".

По време нареализацията на проекта ще се извършват вътрешнофирмени одити, които включват в себе си:

* тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика;
* проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството;
* проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика;
* преглед и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи;
* преглед на правила и процедури за управление на бизнес процесите и други.


Така формулираните констатации, изводи и препоръки ще предоставят възможност да се получи представа на посоките на въздействие на сивата икономика върху дейността на стопанските субекти у нас.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Oditi-v-30-burgaski-predpriyatiya-v-akciya-sreshtu-sivata-ikonomika-149644
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.