Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургас на бой за свой владика
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 13.03.2010Коментари ()2001
© Burgas24.bg
Крупен скандал се задава в църквата, след като т.нар. алтернативен синод си назначи епископ на Бургас и поиска градът да стане отделна епархия от Сливенската.

Синодът ръкоположил свещeник Висарион от Ямбол за епископ на морския град. "Вярно е, назначен съм за управляващ епархията", потвърди Висарион.

До 1 март той служеше като архимандрит в ямболските села Могила, Дражево и Хаджидимитрово. Сега с решение на Сливенския епархийски духовен съвет, към който е и Бургас, обаче свещеникът е низвергнат. От алтернативния синод няма коментар. Решението за низвергването е подписано лично от Сливенския митрополит Йоаникий.

Самият Висарион не се е явил на дебата, защото епархийският съвет счел, че не е необходимо да се разпитват свидетели. От своя страна архимандрит Висарион не е опровергал провинението си. Свещеникът е получил църковно наказание "низвержение от сан без отлъчване от църквата и разстригване". "Стандарт" научи, че Висарион води предаване, излъчвано всяка седмица по ямболската местна телевизия "Супервижън". "Аз си водя рубриката, която е религиозна, и ще продължа да го правя.

Повече нищо няма да коментирам по този въпрос", каза низвергнатият свещеник. След 1990 година Бургас няколко пъти направи опити за отделяне в отделна епархия. Каноните на Българска православна църква обаче не позволяват това. Сливенската епархия включва областите Бургас, Ямбол, Сливен (без Нова Загора), но с община Тополовград, която е в Хасковска област. До момента Сливенската епархия беше единствената, в която нямаше ядро на алтернативния синод.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-na-boi-za-svoi-vladika-148766
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.