Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
БСП и ГЕРБ заедно в опозиция в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 09:29 / 04.03.2010Коментари ()689
© Burgas24.bg
БСП и ГЕРБ останаха сами в разпадналата се опозиция в Созопол, което пролича на последната сесия на местния парламент, когато блокираха изграждането на автогара и атракцион в крайморската община. Представителите на двете партии Росен Деспов, Димитър Желев и Тодор Чакъров гласуваха „въздържал се" по предложението на кмета Панайот Рейзи за промяна на статута на три общински терена, с което да бъде даден ход на строителството на новите обекти. С това в Созопол се заговори, че социалисти и гербери ще разчитат на взаимна подкрепа в започващата неофициално кампания за местните избори догодина.

Конфликтът избухна, след като община Созопол започна сложна процедура по промяна на статута на парцели в Созопол, местността Герена и Алипу, които след последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи получиха статут на пасища и мери. По време на общинската сесия кметът Панайот Рейзи мотивира необходимостта от промяна статута на парцелите с построяване на нова и модерна автогара в Созопол , спортно- развлекателен атракцион между Созопол и Черноморец, както и за реализацията на инвестиционен проект с публично- частно партньорство на третия имот, а при сериозен интерес за закупуване- възможност за продажба. Той обясни сложността на процедурата, с която се сблъскват в своята работа общините при желание за реализация на големи инвестиционни проекти. Градоначалникът поиска общинските съветници да подкрепят докладната му записка, като по този начин ще дадат шанс за реализиране на важни за развитието на туризма и общината проекти.

Против промяната на статута на парцелите се обяви общинският съветник от ГЕРБ Тодор Чакъров с мотива, че продължаващото строителство, което се предвижда с промяната на статута на парцелите, ще отблъсне туристите. „Една нова и модерна автогара ще е само в полза на туристите, а самият ти си ми казвал, че в Созопол трябва да се построи атракцион, за да се привличат туристи", отговори му кметът. По отношение на третия парцел общинският съветник от ГЕРБ се усъмни,че общинската администрация има намерение да продаде този парцел, за да подпомогне приходната част на общинския бюджет. „За да не се спекулира с тази тема, общината е изготвила план за общински имоти, които при инвестиционен интерес могат да бъдат продадени", каза кметът Панайот Рейзи.

По време на гласуване на докладната беше подкрепена от 12 от 15-те присъстващи съветници, но това се оказа недостатъчно заради изискването тя да бъде одобрена от три четвърти от присъстващите в залата.

Това разпали политическите страсти в Созопол. Един от доскорошните най-остри опозиционери в местния парламент - независимият Христо Бардуков, заяви, че от поведението на съветниците от ГЕРБ и БСП ще страдат най-вече жителите на общината и че се спира нейното развитие. Той е категоричен, че опозицията в момента се диктува основно от партийни интереси. „Не ме интересува мнението на партийни мишки, които работят за политическите си централи. Идват местни избори и целта им беше да си правят PR", каза той и добави, че ще бъде в опозиция самостоятелно. Доскоро в Общинския съвет той работеше заедно с представителите на БСП, ГЕРБ и коалиция Бъдеще за община Созопол, но след последното заседание съвместните им действия изглеждат обречени на провал.

„Това, че БСП и ГЕРБ работим заедно са съждения на кмета. Не е въпросът в това дали имаме съвместни действия, а дали работим за интересите на града. С моите изказвания и предложения съм показал, че съм защитавал именно интересите на хората. Аз бях против обединяването на трите терена в обща докладна записка, трябваше при съществуващ проект - всеки от тях да бъде гледан на сесия. Против съм и разпродажбата на земя. Ясно се вижда, че всички подготовки, които се правят сега, предполагат последваща продажба. Общината като остане без имоти, какво ще правят следващите, които са на власт? Учудва ме липсата на стратегия от страна на общината да търси приходи от другаде, а да не разчита само на продажба на земя", каза Тодор Чакъров.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/BSP-i-GERB-zaedno-v-opoziciya-v-Sozopol-146573
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.