Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Започва кампанията „Жива пролет”, която търси предвестници на пролетта
Автор: Екип Burgas24.bg 11:25 / 03.03.2010Коментари ()973
© Impact Press Group
С настъпването на 1-ви март, за пета поредна година в България започва кампанията Жива пролет. Кампанията цели да проследи завръщането на предвестниците на пролетта - белия щъркел, селската лястовица, кукувицата и бързолета, благодарение на участието на неспециалисти, и преди всичко на деца, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

„Жива пролет" е интернет базирана европейска инициатива за проследяване на пролетната миграция. Организира се от 2006 г. насам от BirdLife International и неговите партньори от цяла Европа, а от тази година дори и ЮАР.

В България проектът се координира от Българско дружество за защита на птиците. Целта на Жива пролет е да се определят датите на пристигане на най-често срещаните европейски мигранти: по целия континент, хората съобщават за първите си наблюдения на птици от четирите вида. Идеята е да се покаже впечатляващото настъпване на пролетта в Европа чрез завръщането на мигриращите птици.

Едновременно с това може да бъде събрана важна научна информация, която да помага да се определи влиянието на проблеми като загубата на местообитания или климатичните промени. Участието в кампанията става чрез посещение на сайта www.springalive.net, където се записват наблюдения.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Zapochva-kampaniyata-Zhiva-prolet-koyato-tursi-predvestnici-na-proletta-146401
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.