Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
160 крайно бедни роми живеят на един адрес в Победа
Автор: Екип Burgas24.bg 12:08 / 17.02.2010Коментари ()1238
© Burgas24.bg
160 души живеят в три паянтови бараки на улица „Тамара" №36 в най- бедния бургаски квартал „Победа". „80% от хората са безработни и преживяват по сметищата. Половината от живеещите на този номер са деца, които няма какво да ядат", разказва Митко Доков, председател на Областния ромски съюз в морския град.

Куриоз или не, почти никой там няма лични карти и документи. Тази улица дори липсва от кадастъра на квартала. Въпросната „Тамара" е известна с това, че на нея живеят най-бедните и най-неграмотните роми. Бараките са незаконни, построени върху общинска земя.

Живеещите на „Тамара" №36 разказаха за проблемите си. Само трима мъже и две жени работят в местната сметопочистваща фирма „Титан". Останалите преживяват от продадено желязо и хартия. В бараките няма елементарни условия за живот. В мизерните стаички има само маса, едно легло.

Хората тук нямат ток, защото няма как да го плащат. Живеещите в квартала готвят гражданско неподчинение. От години улиците са залети с отпадъчни води, има открити канализационни шахти. Контейнерите със смет преливат от боклуци, които сеят зарази. „На някои места пък кофи за смет изобщо липсват и отпадъците се трупат по улиците", обяснява Доков.

Крайбрежната улица в квартал "Победа" е запълнена с отпадъци. Товарни коли допълнително замърсяват района наоколо, тъй като 20-тонните коли, натоварени с цветни метали, минават през улиците и рушат паветата, за да стигнат до промишлената зона.

Откритите канализационни шахти, които са предназначени за оттичането на дъждовната вода, не са почиствани от години, задръстени са с боклуци, преливат и стават наводнения, оплакват се още живеещите там.

Източник: dnes.bg



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/160-kraino-bedni-romi-zhiveyat-na-edin-adres-v-Pobeda-143162
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.