Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят документалното наследство на Левски
Автор: Екип Burgas24.bg 08:10 / 15.02.2010Коментари ()805
© Burgas24.bg
Най-пълното и автентично документално наследство на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъде представено в Бургас. Събитието ще се проведе тази вечер 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов" на ул. „Булаир" № 10. Поводът е отбелязване на 137 - годишнината от обесването на Левски на 18 февруари 1873 г.

След 10 - годишно изследване през юли миналата година излиза от печат II том на книгата „Васил Левски. Документи. Автентичен текст. Исторически коментар". В Бургас книгата ще бъде представена от д-р Стоян Джавезов - председател на Фондация „Васил Левски" и гл. секретар на Общобългарски комитет „Васил Левски".

Книгата представлява анализаторски прочит на писменото наследство на Апостола, достигнало до наши дни - писма, автографи, преписи, диктувани текстове и бележки на Левски. Анализите и коментарите в II том заедно с документите, събрани в първата част, отпечатана през 2000 г., представлява не само последната, но и най-пълната и автентична публикация на мислите, словата и посланията на великия българин.

Двутомното издание е най-значимия труд за идеите и делото на Апостола и е резултат от задълбочената работа на редица изтъкнати специалисти, историци и изследователи на Левски. За целта е използвана най-съвременна фотографска и полиграфическа техника, текстовете са с археографски и научен коментар, както и с необходимите помощни приложения.

По този начин завършва дългогодишното събиране и разчитане на цялостното документално наследство на Левски, с което са се ангажирали Общобългарският комитет и Фондация „Васил Левски" и Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий".

Същата вечер проф. Иван Стоянов ще запознае бургаските граждани с книгата „Любен Каравелов - нови щрихи към живота и дейността му", посветена на 130 - годишнината от смъртта на големия български писател и революционер.

Организатори на събитието са Община Бургас, Общински комитет „Васил Левски" - Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов".



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Predstavyat-dokumentalnoto-nasledstvo-na-Levski-142597
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.