Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Редят „Основи на българския парламентаризъм” в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 09.02.2010Коментари ()769
Бургазлии ще могат да се запознаят отблизо с документалната изложба „Основи на българския парламентаризъм".

Експозицията ще бъде открита утре /10 февруари/ от 18.00 часа в Регионална библиотека „П. К. Яворов". Поводът е 131 години от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция през 1879 г.

25 табла с документи разказват за подготовката на Учредителното събрание, първите български депутати и приносът на Русия при полагане основите на българския парламентаризъм - ролята на княз Владимир Черкаски, княз Александър Дондуков-Корсаков, Сергей Лукиянов и изработения от него проект за Органически устав.

В изложбата могат да се видят още протоколи от Учредителното събрание, фотоси на оригиналите на Търновската конституция и основните й текстове - за територията, законите, княжеската власт, министерския съвет, народното учение, вярата и свободата на печата.
Специално място е отделено на държавните символи - герб, знаме, държавен печат и промените им оттогава до днес.

Оригиналите на документите, използвани в експозицията, се съхраняват в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на външните работи и лични архиви. Изложени ще бъдат гравюри и карти от уникалната колекция на д-р Симеон Симов, както и копия на документи от архивите в Русия, Франция, Австро-Унгария и Германия.

Организатори на изложбата са Община Бургас, Държавна агенция „Архиви" и Териториален държавен архив - Бургас.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Redyat-Osnovi-na-bulgarskiya-parlamentarizum-v-Burgas-141335
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.