Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Статуя на Богородица ще закриля Несебърския залив
Автор: Екип Burgas24.bg 14:43 / 02.02.2010Коментари ()962
Огромна статуя на Богородица ще се извиси над Несебърския залив и ще закриля черноморския град, съобщи кметът на Несебър Николай Димитров. Монументът е замислен като част от разработения от общинския екип проект за играждането на голям екопарк на територията на общината, уточни още Димитров. Той ще бъде разположен над местността Инцараки край Несебър и е част от новия Подробен устройствен план /ПУП/ на Несебър, който предстои да бъде гледан на заседание на общинския съвет между 15 и 20 февруари. Изграждането на Богородица е пряко свързано с празника Успение Богородично на 15 август, който се отбелязва като празник на Несебър. „Идеята ни е статуята да бъде поставено на такова място и да бъде внимателно съобразена като височина, така че да се вижда от максимално далеч", уточни още Димитров.

Влизането в екопарка ще се осъществява от специален подстъп от пътя Варна - Бургас. Предвидено е в него да бъдат изградени специални детски площадки за децата, малък летен амфитеатър, параклис, беседки, барбекюта. „Идеята ни е да подарим на жителите ни едно приятно място за отмора и отдих", уточни още несебърският градоначалник. Сред идеите, свързани с изграждането на новия екопарк, е направата и на специална алея, на която художници от цялата страна да организират своите пленери, а творбите им впоследствие да остават и да красят алеята. „Ще кандидатстваме по оперативните програми за земеделските райони за изграждане на парка", допълни Димитров. Статуята на Богородица и малката църква в парка са замислени да бъдат изградени като дарения.

„Всеки град си е уникален по своему и със свои идеи", така несебърският градоначалник отхвърли предизвикателството, дали черноморският град се кани да издигне статуя на Богородица по- висока от тази в Хасково и така да надмине другия град, който влезе в „Книгата за рекорди Гинес" с издигнатия монумент.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Statuya-na-Bogorodica-shte-zakrilya-Neseburskiya-zaliv-136042
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.