Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Концерт събира почитатели на странджанската народна песен
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 31.01.2010Коментари ()2082
© Burgas24.bg
Концертът на мъжката фолклорна певческа група на Царево събра на 28 януари в салона на читалището почитатели на странджанската песен. Прозвучаха удивителни и оригинални изпълнения на любимите за странджанци песни „Дружле Зоичко", „Мари земи ме, Балазо", „Георги кирия караше", „Димитър дума Вълкане". Акомпанираше им битовият оркестър с ръководител Магриот Симеонов.

Създаването на мъжката певческа група преди година е поредното предизвикателство за известната странджанска певица Златка Ставрева, обзета от амбицията да възроди характерното мъжко групово странджанско пеене. Голямата странджанска певица е и голям родолюбец. Тя често обича да казва, че странджанската песен е неписаната история на Странджа и живата памет на българите, живели тук. „Богати сме, че имаме всички тези песни, че сме запазили ценни образци, които носят в себе си и старинност, и оригиналност с характерния музикален фолклорен диалект на Странджа", споделя певицата.

В групата Златка Ставрева е подбрала оригинални мъжки гласове. Откроява се пеенето на Димитър Киров - майстор на бавната странджанска песен, много трудна за изпълнение заради сложната й орнаментика. Хората обичат да го слушат, гласът му излъчва мъжественост и сила, и затова не минава събор без него. Роден талант е и младият Костадин Михайлов. В редиците на добрите певци се нарежда и друг един млад певец Георги Илиев.

Специален гост на вечерта бе народният певец Георги Димов, роден и израснал в с. Кости , първенец в националното надпяване през 1960 г. в с. Граматиково. 82- годишният певец е с богата певческа кариера и записи в БНР, изпълнител е на бавни странджански песни, има оригинален глас и собствен стил. Години наред вдъхновява с пеенето си младите певци. Той признава, че създаването на мъжка певческа група е негова неосъществена мечта.
С изпълнения на оригиналната нестинарска мелодия и Светикостадиновското хоро в концерта участва и оркестър „Нестинари" . Със свои изпълнения се включиха и младият Янислав Костов, избрал професионалния път и сега ученик в Музикалното училище в Бургас, и женската певческа група.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Koncert-subira-pochitateli-na-strandzhanskata-narodna-pesen-135456
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.