Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нов скандал тресе "Метални изделия"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 15.01.2010Коментари ()2837
Бургаското предприятие „Метални изделия" АД излезе за трети път на публична продан. Частният съдебен изпълнител Станимира Николова обяви първоначална цена от 21 милиона лева за завода в дългове. Търгът е предвиден за средата на март. Взискателят е "Юробанк и ЕФ Джи България", както и присъединените към него Национална агенция по приходите и частни компании и бивши работници.

Само преди месец един от собствениците на дружеството Неделчо Томчев разказа драматичната история на бившето соцпредприятие „Георги Димитров" и причините, за да се стигне до финансовия му срив. Малко преди втория търг той представи и споразумение с "Юробанк и ЕФ Джи България", както и писмо на банката до НАП, Агенцията за държавни вземания и Държавния резерв, входирано на 4 декември. От документите става ясно, че финансовата институция е обсъдила възможността с Томчев за разделяне на парцела от над 77 дка на 18 отделни имота и евентуалната им поетапна продажба.

„Към настоящия момент има сериозен интерес към закупуване на 3 обособени имота от проекта за разделяне на завода. Представени са проектодоговори и са проведени срещи с потенциалните купувачи" , се казва в писмото на "Юробанк и ЕФ Джи България" към НАП и АДВ, които от 1 януари се сляха в една агенция.

Предложението от 4 декември на финансовата институция е от продажбата на всеки обособен вече имот парите да постъпват по специална сметка, като бъдат разпределени по схема 80% за банката и 20% за държавата. След което следва поетапно да бъдат вдигнати възбраните и тежестите от тримата кредитори.

Предварителните прогнози на експертите от "Юробанк и ЕФ Джи България" показват, че именно при такъв вариант задълженията към държавата биха се изплатили с продажбата на около 3-4 имота от общо 18 в рамките на 2-3 месеца.

В същото време частен съдебен изпълнител Станимира Николова твърди, че има искане от финансовата институция след проваления втори търг за организиране на трети. В него банката наново прави оценка на предприятието, този път с над 2 милиона по-ниска цена от предходния и с 8 милиона лева по-малко от първия през лятото.

„Аз не съм получила въпросното споразумение от "Юробанк и ЕФ Джи България" с длъжника. Имам искане от банката от края на декември за организирането на нов търг на имота. Това е законовият ред", коментира вчера в телефонен разговор Станимира Николова.

Тя е категорична, че взискателят не е отдръпнал искането си за публична продан с цел да си върне борчовете за милиони левове.

Собственикът Неделчо Томчев не крие задълженията си. Към компанията „Газтрейд" Томчев дължи 200 000 лева за горива. На работниците - около 50 000 лева. През последните месеци бизнесменът решава да започне да се разплаща с лоялните си служители, които не са завели трудови дела срещу него. Изплаща им по 150 лева всеки месец за труда им през последните две години. Неделчо Томчев дължи на Държавния резерв около 2 милиона лева. На Агенцията за държавни вземания има да дава приблизително 1.5 милиона лева. През последните няколко месеца той твърди, че е върнал на държавата 480 хиляди лева.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 5
20.02.2010 »
22.12.2009 »
15.12.2009 »
01.09.2009 »
17.06.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nov-skandal-trese-Metalni-izdeliya-131676
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.