Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
17-годишен извади кръста в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:27 / 06.01.2010Коментари ()1102
По традиция и тази година на Богоявление, Йордановден, след тържествена литургия и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично" до Морска гара, в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста. След него в морето скочиха 23 куражлии. Пръв до заветната цел стигна Мартин Мавров на 17 години от Несебър.

За победителя имаше подарък от община Несебър и парична награда в размер на 300 лв. Всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също получиха подаръци и парични поощрения, поднесени им лично от кмета на Несебър Николай Димитров и председателя на Общински съвет - Несебър Благой Филипов. Градоначалникът и председателят на местния парламент поздравиха своите съграждани и честитиха на всички именници празника Богоявление.

За насъбралите се жители и гости на Несебър, които час преди ритуала вече бяха препълнили пространството около Морска гара и античния театър, общината подари празнична фолклорна програма, в която участие взеха деца от читалище „Изгрев" от Обзор.

В Свети Влас, Равда и Обзор също почетоха традициите на Йордановден. В първото населено място скочиха около 10-ина смелчаги за кръста, като първи до заветната цел стигна 30-годишният Радослав Христов. В Равда от 9 участника, за кръста се пребори Никола Георгиев на 18 години, а в Обзор кръста хвана 23-годишният Димитър Пурнарев.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/17-godishen-izvadi-krusta-v-Nesebur-129662
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.