Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Направиха орнитологичен преглед на бургаските езера
Автор: Екип Burgas24.bg 18:53 / 15.12.2009Коментари ()567
Неблагоприятните метеорологични условия по време на почивните дни не попречиха на доброволците от Българско дружество за защита на птиците - Бургас да проведат поредния орнитологичен мониторинг на Бургаските езера. Акцент в обиколката бяха водоплаващите птици, концентрирани във водоемите около града.

Общо 28 013 екземпляра от 57 вида наблюдаваха младите орнитолози. Най-многочислени бяха кафявоглавите потапници, белочелите водни кокошки и големите корморани. Не липсваха и представители на най-редките видове типични за региона на Бургас - 139 къдроглави пеликана, 514 малки корморана, 47 големи бели чапли и 254 тръноопашати потапници. Последният вид в България може да се наблюдава само в Бургаското езеро (Вая), което прави мястото особено привлекателно и за орнитологичния туризъм.

За съжаление и този път не се размина с бракониерски набези - силна ловна преса дори по границите на защитените територии, бракониерски риболов и лов на диви пойни птици. За всички нарушения бяха уведомени отговорните държавни институции. В самите защитени територии бяха намерени патрони, което доказва необходимостта от увеличаване на контрола върху незаконния лов и риболов. За жалост все още съществуват недобросъвестни граждани, които унищожават биологичното ни разнообразие.

Орнитологичният мониторинг от началото на месец декември се изпълнява с помощта на София Франс Ауто - Бургас, които предоставиха за целта високопроходим автомобил Peugeot 4007, идеален за 350 км пресечен терен. Оставаме с надеждата, че партньорството местен бизнес - природозащита ще се утвърди като модел за по-доброто опазване на уникалната българска природа.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Napraviha-ornitologichen-pregled-na-burgaskite-ezera-125535
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.