Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Д-р Сайян: Преди празниците депресивните състояния намаляват
Автор: Екип Burgas24.bg 11:28 / 15.12.2009Коментари ()845
©
Преди празниците депресиите намалят, каза д-р Лорис Сайян, директор на бургаския психодиспансер. Той обясни, че броят на хората страдащи от депресивни състояние се увеличава при смяната на сезоните, а когато застудее - намаля. По думите му, преди празниците човек се мобилизира и ентусиазира, но след това може да настъпи срив.

"Човек ако страда от екзистенциална депресия и си представя как всички празнуват, а той е самотен, рискът от суицидно поведение се увеличава. Тези случаи са рядкост", допълни специалистът. Той бе категоричен, че човешката психика е сложен феномен и причините, които й въздействат са комплексни. Един от факторите оказващ въздействия е времето или по скоро редуването на цикъла светло-тъмно.

В страните с повече тъмни часове от денонощието има значително повече случаи на зимни депресии отколкото в южните страни. „Нарушението на ритъма ден-нощ и на светло-тъмно, може да доведе до болестно състояние", поясни още д-р Сайян. Той допълни, че за да е отпочинал човек трябва да си почива около 7 часа, но пак всичко е субективно.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/D-r-Saiyan-Predi-praznicite-depresivnite-sustoyaniya-namalyavat-125396
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.