Нетърпеливи купувачи са капарирали агнешко за Великден още преди месеци | ||||||
| ||||||
В региона на Кюстендил фермери и продавачи в месарници твърдят, че купувачи са капарирали агнешко още преди месеци заради стремглаво нарастващите цени или са си купили в аванс месо седмици преди Великден, което стои във фризера. Цената на килограм живо тегло е 10 лева, 20-22 лева струва месото в местните магазини. Няма агнета, казва животновъд от дупнишкото село Дяково, който алармира за намаляващия брой животни. По думите му килограм живо тегло върви по 9-10 лева. Фермерът от граничното село Горановци Николай Джонев има около 200 овце. Потвърждава, че в Кюстендилско стадата са намалели драстично, а отглеждащите овце се броят на пръсти. "Това е стока, която се търси целогодишно - хората търсят за курбани, за сватби. Цената я държа същата, даваме на 10 лева живо тегло – това е съвсем нормално", обясни той пред БНР. По-евтино е агнешкото от Северна Македония или в Босилеградско, Сърбия, където цената е наполовина, но е трудно да се внесе, защото действат забрани на граничните пунктове. Не са отпаднали и ограниченията срещу Ковид-19, което намалява броят на пътуващите, коментират митничари. |
Още по темата: | общо новини по темата: 107 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница |