Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правят ревизия на договорите за почистване на Титан
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 03.11.2009Коментари ()869
© Burgas24.bg
Общински съветници от ГЕРБ във Варна и Бургас започват ревизия на договорите за почистване на двата морски града, научи "Стандарт". Те са провокирани от постоянните сигнали на граждани с оплаквания за лошо и извън графика почистване на районите. "Титан" прибира общо 14,5 млн. в двата града, показват справка на договорите за почистване на Варна и Бургас.

"Стига с тези софиянци, Варна трябва да бъде почиствана от местни фирми", заяви общински съветник от ГЕРБ във Варна. Според него обаче още не било настъпило времето за офанзива.

Скандалът е римейк на бурята, която избухна в общинския съвет в Бургас в началото на 2008 г. Тогава току-що избраните общински съветници на ГЕРБ пропищяха от постоянните сигнали на граждани, че "Титан" държи града мръсен. В стотици жалби до общинската администрация граждани се оплакваха, че контейнерите в града преливат от боклуци и никой не ги събира. Тогава общинските съветници от ГЕРБ поискаха незабавно прекратяване на договора с "Титан" заради системно неизпълнение на ангажиментите. Оказа се, че "Титан" няма право на концесионния договор, тъй като не разполага с необходимата специализирана техника. Освен че не извозва, когато трябва, битовите отпадъци, фирмата е нарушила и трета клауза по договора, предвиждаща казаните да се измиват на всеки 6 месеца. Открито бе и разминаване в задължението за оставяне на кошчета и реалния им брой. От ГЕРБ тогава внесоха докладна за прекратяване на договора с "Титан", но предложението на общинския съветник Иван Вълков не успя да събере необходимия брой гласове. Вълков обаче сега вече е депутат от ГЕРБ в парламента.

В Бургас "Титан" си е постлал с перфектен договор, който трудно ще бъде развален, коментираха вчера общинари. За него се е грижил лично босът на "Титан" Иво Иванов.

Контрактът е сключен на 16 януари 2006 г. Това е последната година от 8-годишното властване на червения кмет Йоан Костадинов. Процедурата е била многократно прецизирана юридически от общинско трио начело с кмета. Пряко отговорен за конкурса е бил зам.-кметът по стопанската дейност Васил Караманов и директорът на дирекция Николай Милев. "Никой друг нямаше достъп до конкурса", сподели вчера бивш зам.-кмет на града по времето на Йоан Костадинов. Накрая преговорите завършват с успех - в следващите 15 години или 180 месеца, както е посочено в договора до 2021 г. "Титан" печели 76 875 800, 83 лв. без ДДС. Сумата скача на 92 250 960 млн. с ДДС, или по 6,150 млн. лв. годишно. Дори загубилите конкуренти не обжалват решението на община Бургас, защото е ясно, че залогът е огромен, както и натискът.

В договора на "Титан" обаче изрично е посочено, че фирмата няма ангажимент към депонирането на отпадъците, нито към почистването на тревните площи в общината. С тези две дейности допълнително са натоварени други две общински фирми, като това струва още 5 млн. лева годишно допълнителни разходи за общината.

Освен това шефове на "Титан" обявили, че няма да допуснат да се случи ситуацията с концесията във Варна, където заради съдебни дела изпълнението на договора е забавено с 6 години.

"Титан" умело успява да избегне сагата във Варна. Там фирмата сключва 2 концесионни договора още по времето на синия кмет Христо Кирчев на 28 октомври 1999 г. Той подписва два концесионни договора от 1999 г., според които "Титан" чисти районите "Одесос" и "Аспарухово" във Варна.

Общинският съвет и тогавашният областен управител обаче не са съгласни и започват да съдят "Титан". Последното дело е през 2005 г., а на 22 февруари 2006 г. общинският съвет на града препотвърждава концесията. Едновременно с това общината продава дяловете си и ликвидира участието си в компанията "Варна Шеле екосервиз". Цената е повече от символична - общинският съвет гласува да продаде 34,85 на сто дяловете на дружеството за 545 000 лв.!?

С общинското решение на практика 15-годишната концесия за двата района ще продължи до 2015 г., защото заради съдебните дела изпълнението на концесиите е спряно за 6 години между 1999 г. и 2005 г.

На доминирания от кмета Кирил Йорданов и БСП общински съвет очевидно играта с "Титан" се харесва. Затова на следващата година общината прави обществена поръчка за район "Младост" и още 4 кметства - "Тополи", "Казашко", "Каменар" и "Константиново". Печели естествено "Титан", а договорът й осигурява нови 16 799 949 лв. без ДДС за следващите 10 години.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pravyat-reviziya-na-dogovorite-za-pochistvane-na-Titan-117549
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.