Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Константин Гребенаров: Няма незаконни заменки на гори в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:16 / 14.10.2009Коментари ()700
© Burgas24.bg
На 8 октомври в Областна управа на вниманието на областния управител Константин Гребенаров постъпи писмо - сигнал от Атанас Терзиев - общински съветник в ОбС - Несебър от партия ДЕЛА.

В сигнала Терзиев изказва мнение за незаконосъобразност на Решение на ОбС - Несебър. Според жалбоподателя одобреният с решението ПУП - ПРЗ е предназначен да послужи за промяна на предназначението на имота, респективно за изключването му от горския фонд, което противоречи с наложения от народното събрание мораториум за промяна предназначението на гори и земи от горския фонд.

Искането на Терзиев към областния управител е да бъдат оспорени пред Административен съд или върнати за ново обсъждане приетите решения от ОбС - Несебър.

След извършената проверка по сигнала на жалбоподателя областният управител Константин Гребенаров изказва следното становище:

Разгледан по същество сигналът за незаконосъобразност на решението на ОбС - Несебър е неоснователен, тъй като одобреният с него ПУП - ПРЗ няма за пряка и непосредствена последица изключването на имота от горския фонд.
Изключването на гори и земи от горския фонд, собственост на физически и юридически лица с площ до 100 дка е от компетентността на председателя на Държавната агенция по горите. Наличието на одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план е само една от предпоставките за промяна на предназначението на имота. Крайният административен акт, финализиращ процедурата по изключването на имота и промяната на предназначението му, е заповедта на председателя на ДАГ и именно издаването на такава заповед в разглежданата хипотеза би било незаконосъобразно поради противоречие с наложената от народното събрание временна забрана. Доколкото няма допуснати нарушения на процедурните правила по изработване, приемане и одобряване на ПУП - ПРЗ, същият не е незаконосъобразен.


Съгласно трайно установената практика на Върховния административен съд /ВАС/ съдебният контрол върху актовете по Закона за устройство на територията /ЗУТ/ е специален и може да се осъществи единствено по жалба на определените в този закон заинтересувани лица или по протест на прокурора. Областният управител не е от кръга на изброените в този закон лица, легитимирани да оспорят решението на общинския съвет за одобряване на подробен устройствен план за имот - собственост на търговско дружество. В тази връзка контролът на областния управител е недопустим по отношение на решенията на общинските съвети, представляващи административни актове по смисъла на чл. 215 от Закона за устройство на територията



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Konstantin-Grebenarov-Nyama-nezakonni-zamenki-na-gori-v-Nesebur-114418
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.