Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Единственият дом за стари хора в община Бургас се нуждае от ремонт
Автор: Екип Burgas24.bg 19:16 / 30.09.2009Коментари ()3807
Бургаският дом за стари хора „Цвета и Янка Върбанови" се нуждае от ремонт. Това каза Мая Казанджиева, началник отдел „Социални дейности и трудова заетост" към Дирекция „Здравеопазване, социални дейности, трудова заетост и спорт" на Община Бургас. Казанджиева увери, че са заложени средства за ремонтни дейности в капиталовата програма на общината и се кандидатства по оперативните програми. В специализираната институция се осигуряват условия, близки до обичайната домашна среда на 11 мъже и 21 жени. За тях се грижат 11 души, квалифициран, среден и обслужващ персонал. „Старите хора са много чувствителни. Трябва да се отнасяме грижливо към тях и с индивидуален подход, за да се съхрани достойнство им и да получат квалифицирани социални и медицински услуги", каза Казанджиева.

Възрастните хора разполагат със стаи с по две легла и индивидуален санитарен възел. Домът „Цвета и Янка Върбанови" е единственият старчески дом в община Бургас. Той е дарен от две бургазлийки, които са имигрирали. „Тъй като се увеличава възрастното население, не е достатъчен само един старчески дом", посочи Казанджиева. Самото настаняване в дома става след дълга процедура с проучване, която се извършва от Дирекция „Социално подпомагане", информира тя.

В област Бургас домовете за възрастни хора са 13. Те са профилирани: домове за възрастни хора с физически увреждания, умствена изостаналост, дименсия и домове за физически здрави и съхранени хора.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Edinstveniyat-dom-za-stari-hora-v-obshtina-Burgas-se-nuzhdae-ot-remont-112113
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.