Мидите от плантацията край Приморско вече преминават двойна проверка и през новата лаборатория в Рибно пристанище. Засега значението на тези изследвания са само за собствен мониторинг. Лабораторията обаче вече е започнала подготовка за получаване на акредитация. Това ще позволи изготвянето на напълно легитимни изследвания за качеството на храни предимно от морски произход. Лабораторията е изградена изцяло със средства на фирма "Булджак"АД. Модерното оборудване обаче е доставено по спечелен проект по програма "Конкурентоспособност-2" на ФАР. То е на стойност почти 48 хиляди евро и е произведено във водещи европейски фирми. Доставката на съвременната техника бе направена след конкурс. Цялото оборудване вече е пуснато в работен режим и един от най-младите лаборанти, които работят с него, е Мая Атанасова. Тя е преминала необходимото обучение. Може да извършва микробиологични изследвания бързо и качествено на риба и рибни продукти. Сред най-внушителните апарати е така нареченият ламиниран бокс. В него могат да се извършват изследвания без опасения за попадане на микроби и бактерии от външната среда.
"Булджак"АД получи одобрение за изграждането на лабораторията през 2008-ма година. Новата придобивка в бургаското Рибно пристанище ще предоставя втора алтернатива за извършване на задължителното тестване на продукти и възможност за съкращаване на времето на тази процедура. Сега това се прави само в централизираните лаборатории на ДВСК.
Източник: Дарик |