Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Децата от дом „Ронкали” посрещнаха кмета като истински стопани
Автор: Екип Burgas24.bg 18:47 / 16.09.2009Коментари ()1348
©
За пръв път кмет влиза в този дом. С тези думи директорът на Детски център „Ронкали" Нина Пиперова посрещна кмета на община Бургас Димитър Николов, заместника му д-р Лорис Мануелян и група от неговия екип, които гостуваха на децата в центъра по повод началото на учебната година. Всъщност, подчерта тя, това е само формален повод, тъй като за 15 години от своето съществуване дом „Ронкали" за пръв път получава издръжка и от България.

Домът е бил пред закриване, след като основните му създатели и спонсори Епархия Магдебург и „Каритас" Магдебург - Германия миналата година обявяват, че нямат възможност да поддържат издръжката на дома. На помощ идва общинското ръководство, което съдейства центърът да получи средства за издръжка от Агенцията за социално подпомагане. Това става с решение на Общинския съвет през декември 2008 г. , след което центърът се преобразува в „Център за настаняване от семеен тип" като делегирана държавна дейност, считано от 01. 01. 2009 г. От м.март т.г. дом „Ронкали" работи по съвместен проект с УНИЦЕФ за разработка на методика за работа с деца в домове от семеен тип. Проектът е пилотен за България.

Децата от дома рецитираха, пяха и танцуваха пред гостите и им поднесоха специален подарък - книжка с техни стихове, разкази и рисунки.

Кметът Николов се ангажира да съдейства за осигуряване възможност на децата за спортуване и творчество в школите по изкуства в Младежкия културен център и Общинския детски комплекс.

15 деца на възраст от 4 до 16 години обитават Детския център „Ронкали" в Бургас. Това е специфична социална услуга за деца в риск, поради липса на семейства. Условията, при които живеят те, са максимално близки до семейната среда - тук те срещат обич и подкрепа, организират пълноценно своето време така, че да учат, да творят, да играят, да спортуват, да почиват. Домът на ул. „Александър Батенберг" 1 е наистина техният дом. Те са настанени по две в стая, която са подредили и украсили сами, а и грижата за реда в стаите също е тяхна. Хранят се в хигиенична столова, разполагат с помещение за отдих и игра, добре уреден двор, занималня-библиотека. Техни рисунки украсяват целия дом. Помагат и в кухнята, и го правят с удоволствие. За децата в център „Ронкали" се грижат денонощно петима възпитатели. Отношенията са топли, няма дистанция между тях и децата. Може би затова атмосферата е приятна, а децата - усмихнати. Най- малкият възпитаник на дома е на 4, 5 години, а най-порасналият - на 16. Всички деца ходят на училище - в „П.Р.Славейков". В сградата е подготвено и защитено жилище за пълнолетни, но за сега то е свободно.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Decata-ot-dom-Ronkali-posreshtnaha-kmeta-kato-istinski-stopani-110030
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.