Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургас посреща три чудотворни икони на Св. Богородица
Автор: Екип Burgas24.bg 11:45 / 09.09.2009Коментари ()690
© Burgas24.bg
Трите чудотворни икони с образа на Св. Богородица от манастири в Киев /Украйна/ ще гостуват в Бургас от днес до петък. Те ще бъдат посрещнати в 15.00 часа в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий", където ще останат за поклонение до 15.00 часа на 11 септември. По време на престоя им гражданите и гостите на града ще могат да отправят към тях своите молитви.

Това са иконите Ефеската /Корсунска/ „Св. Богородица", Богородица „Услишителница" и Тихвинската „Св. Богородица". Те ще бъдат придружавани от 8 монаси начело с игумена на манастира в Киев Архимандрид Дамян. Заедно с трите икони пристигат и светите мощи на Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалена, Св. великомъченица Христина и др. духовни закрилници пред Бога.

Преди да пристигнат чудотворните икони в Бургас те ще бъдат изложени в поморийския храм „Преображение Господне" и храма „Св. Успение Богородично" в Несебър. След престоя си в храм „Св. Св. Кирил и Методий" светите изображения ще посетят и Силистра.

Ефеската Богородица изобразява Умиление - прегръдката между Богородица и Исус. Тя е пренесена от Гърция през 1162 г., когато полската княгиня Ефросина измолва от гръцкия император и патриарха иконата на Богородица от Ефес и я поставя в построения от нея храм на Всемилостивото Спасение в Полша. През 1239 г. княз Александър Невски се оженил в гр. Торопец за дъщерята на полския княз Брячислав, която пренесла иконата от Полша в Торопецката църква.

Иконата на Тихвинската Богородица, според преданието е дело на евангелиста Лука. При превземането на Константинопол от турците иконата изчезва и се появява по-късно над водата до Тихвин, където бил издигнат манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година.

Третата икона на Богородица „Услишителница" е наречена така защото чува молитвите на хората и е прерисувана от стенопис в Зографския манастир.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-posreshta-tri-chudotvorni-ikoni-na-Sv-Bogorodica-108828
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.