Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Несебър стана столица на меда
Автор: Екип Burgas24.bg 13:49 / 31.08.2009Коментари ()698
В съботния ден на площад „Месамбрия" в стария Несебър беше даден официалният старт на VIII Международен фестивал на меда. Събитието откри главният инициатор - Кирил Киров, който представи участниците от Италия, Унгария и България. Приветствие и пожелание за силно и успешно представяне отправи и кметът на града Николай Димитров. Специален поздрав към участниците във форума от името на общината бе концертът на духов оркестър и мажоретки от Унгария. Момичетата, облечени с костюми в емблематичния за събитието жълт цвят, представиха няколко атрактивни композиции пред събралите се минувачи и участници. Акцент в първия ден бе представянето на кошер с въртящи се рамки от създателя му Лайош Коня (Унгария). Инвентарът е един от най-съвременните механизирани кошери, при който по-голямата част от човешките дейности се извършват от машини и електроника. Вадене на мед от центрофуга е другият интересен момент от програмата на фестивала. Атракцията може да се види всеки следобед от 17 часа на площада.

В първия ден от форума по инициатива на Кирил Киров пчеларите избраха своя „Царица на меда" за 2009 година. Това е Ели Якофова от Пловдив, която получи плакет и грамота. Същата вечер се раздадоха отличия и за ветерани, за най-атрактивен щанд и за най-красив етикет.

Фестивалът на меда продължава до 7 септември. Дотогава по улица „Месамбрия" в стария град пчелари ще предлагат над 20 вида мед и изключително ценните за здравето пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Посетителите могат да си купят екологично чист и здравословен мед, а специалистите ще ги научат как да го разпознават. Изложбата-базар на пчелен мед и пчелни продукти е всеки ден от 9:30ч. до 21:00ч. Организатори на събитието са Община Несебър и Общински Съюз по Пчеларство.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nesebur-stana-stolica-na-meda-107409
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.