Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Работим час за "Биг Мак"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:20 / 21.08.2009Коментари ()1656
© Burgas24.bg
56 минути работи средно българинът, за да изкара пари за един сандвич "Биг Мак". По този показател се нареждаме на последно място в Европа. Преди нас се нареждат и северните ни съседи. Румънците се трудят за хамбургер с цели 10 мин по-малко. В Чикаго пък за сандвича стигат само 12 минути работа. Това показва изследване на UBS, направено в 73 водещи световни града. Ако работещите в София искат с изработените пари да си купят iPod Nano 8 GB, ще трябва да се трудят 78 часа. В Букурещ за покупката са достатъчни 63,5 часа, а в Ню Йорк - 9.

Заплатата в родната столица е най-ниската, сравнена с европейските основни градове. В София с възнаграждението, след приспадане на данъци и осигуровки, могат да се купят 25,8% от продуктите, които могат да се купят в Ню Йорк. Нивото на заплатите у нас е равно на 13,9% от това в американската столица. То е сравнимо с възнаграждението в Колумбия и Тайланд. Само в южноафриканските градове работещите получават по-малко, отколкото у нас. Най-много взимат в швейцарските Цюрих и Женева.

Предимството на страната ни са по-ниските цени. Кошница от 122 стоки и услуги е около 50% по-евтина в София отколкото в Ню Йорк. В Кайро и Сеул работят най-много - около 600 часа повече в сравнение със Западна Европа. Най-големите брутни заплати се плащат в Копенхаген, Цюрих, Женева и Ню Йорк.

Източник: в. "Стандарт"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Rabotim-chas-za-Big-Mak-106012
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.