Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
6-годишното бургазлийче Дилян живее в четирима
Автор: Екип Burgas24.bg 09:59 / 15.08.2009Коментари ()1192
©
Дилян не си е отишъл, той ще живее в други хора, които се нуждаят от него. С тези думи съкрушената от мъка майка на изпадналото в мозъчна смърт дете дари сърцето, черния дроб и бъбреците му. Минути след полунощ вчера започна първата трансплантация в болница "Света Екатерина".

Сърцето на падналото от крепостта Царевец момче бе присадено на 9-годишния Мартин. Той чакаше донор от февруари 2008 г. Часове по-късно втори шанс получи 17-годишна столичанка. В Правителствена болница в продължение на 12 часа докторите й присаждаха черния дроб от малкото момче. В 21 часа снощи започнаха и последните 2 операции. В Александровска болница двама 40-годишни мъже получиха бъбреците на Дилян.

6-годишно момче спаси четири човешки живота. Малкият Дилян даде органите си на няколко души, които спешно се нуждаеха от трансплантации. Шестгодишното момче падна от крепостта Царевец в 10-метрова пропаст. Цял ден лекари се бориха за живота му в търновската болница. Въпреки това в четвъртък вечерта Дилян изпадна в мозъчна смърт. Макар че бяха съсипани от мъка, родителите му решиха да дарят органите на Дилян и да спасят други деца.

След като обявиха решението си, докторите от търновската болница веднага се обадиха в Изпълнителната агенция по трансплантации. За по-малко от час бяха сформирани спешни екипи, които да отпътуват за Велико Търново. 2 часа преди полунощ линейка на "Света Екатерина" пристигна на място. Тогава лекарите решиха, че ще е по-бързо и сигурно момчето да бъде докарано в София и след това органите му да бъдат взети. В 1 часа в петък Дилян бе докаран с реанимобил в "Света Екатерина". От линейката момчето веднага бе качено в операционната. Там вече за ново сърце чакаше 9-годишният Мартин от София. На две операционни маси хирурзите първо извадиха сърцето от Дилян и веднага след това го дадоха на Мартин. Трансплантацията на сърцето продължи близо 6 часа. "Дълбок поклон пред тези родители, които направиха този човешки жест", коментира директорът на Университската болница проф. Генчо Начев след края на операцията. Мартин е единственото дете в болничния списък на чакащи за ново сърце. Много хубаво е, че хлапетата са приблизително на една възраст, уточни доц. Боян Баев, който участва в операцията. Според него сърцето ще заработи по-лесно и заради близостта на килограмите. Желателно е разликата в теглото на донора и реципиента да е не повече от 15%, обясни още Баев. Той допълни, че сърцето е най-финият орган и трябва да се присади до 4 часа след като се извади от донора. В този случай то започнало да бие с новата кръв на приемника след 1 час. Това е най-добрият вариант и дава по-големи шансове на реципиента. При лошите пътища и липсата на медицински вертолети най-добрият вариант беше експлантацията и трансплантацията да станат на едно и също място, допълни още и проф. Генчо Начев.

Дилян обаче не спаси само Мартин. Втори шанс за живот по същото време получиха още двама 40-годишни мъже и 17-годишно момиче.

Докато сърдечните хирурзи вземаха сърцето на Дилян, екип от Правителствена болница получи черния му дроб. В ранни зори в клиниката започна тежка операция по присаждането му. С органа втори шанс за живот получи млада столичанка. След 12 часа успешна интервенция под ръководството на шефа на Правителствена болница д-р Любомир Спасов момичето бе преместено в реанимация. Шансовете за успех при трансплантация са големи, но риск в първите дни винаги има, обясниха доктори.

Късно снощи започнаха и последните две операции с дарените органи за загиналото момче. Нови бъбреци ще получат двама мъже, които са в списъка на чакащите от години. Цял ден семействата на оперираните пациенти изпращаха писма и благодарности за благородната постъпка на родителите на загиналия Дилян. Той е жив, защото четирима души ще са сред нас още дълго благодарение на него, коментираха близки на загиналото дете.



Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 5
15.08.2009 »
15.08.2009 »
14.08.2009 »
14.08.2009 »
13.08.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/6-godishnoto-burgazliiche-Dilyan-zhivee-v-chetirima-105212
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.