Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
40 млн. за смяната на селски тръби от азбест
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 05.08.2009Коментари ()1250
Политиката не ни интересува. Имахме нужда от вода и предложихме идеята за нова ВиК система, защото повече не може да продължава така", обяснява кметът на Люляково Добрин Стоянов, който като независим кандидат бе избран с подкрепата и на ДПС.

Селският проект с прочу с рекордната си за мащабите си стойност от 40 млн. лв. А в понеделник бе посочен от зам. министърката на екологията Ивелина Василева като пример как европари се насочвали от ексминистър Джевдет Чакъров към общини, управлявани от ДПС, а се отказвало финансиране на проекти в големите градове. Люляково е с 3500 души население.

Сегашното водоснябдяване било правено през 60-те години. Освен че не могат да докарат вода до всички краища, са и опасни, твърдят местните.

"Те са от азбест и са канцерогенни. Да не говорим, че са с диаметър от 6 см и трудно докарват вода до всички краища на селото Ако пуснем в училището, на другия край има фабрика с 500 работници, която ще остане на сухо", обяснява кметът. Притесненията му са, че ако проектът не бъде завършен, скоро заради лоша хигиена може да пламне епидемия в района.

"Не става въпрос просто за една подмяна на тръби, а за връзването им към деривацията на Камчия и за изграждането на пречиствателна станция. В Бургас такъв проект излиза по-евтино, защото, за да свържеш един блок с ВиК му трябва 100 метра тръба, а при нас говорим за разстояния от 15 км.", обяснява кметът Стоянов. Освен на Люляково водоснабдителната система щяла да реши проблема с водата и на още две села - Череша и Съединение.

Получава се такъв парадокс - през наша територия минава деривацията на яз. Камчия, от която пие половин България, а ние стоим зад телената мрежа на концлагера и гледаме как от другата страна минава влака с хляба, разсъждава образно люляковският кмет.

Проектът за водоснабдяване нямло да бъде стопиран, дори се чакало търг за строителен надзор след което започва усвояването на парите. 10% от тях вече били авансово преведени, научи "24 часа". Кметът Стоянов потвърди, че ще се прави избор на строител на мегапоръчката по по мярка "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води". Кой ще ги усвоява обаче не го интересувало стига в селото да потече вода.

От екоминистерството обаче припомниха, че всички конкурси бяха спрени още от предното правителство до изработването на нови критерии за оценка по настояване на Брюксел.

"И за 1000 лв. да беше проектът, важното е да спре най-после сухият режим", заяви Стоянов.

Изграждането на ВиК система с нови тръби и пречиствателна станция е поверено на консорциум "Люляково" с участието на 7 фирми - "Комплекс Инженерингс", ЕT "Мирса 93", "Гарантстрой Комплект", "Гаранстрой 92", "Мега ЕЛ", "Крамкомплекс" и "Строителна компания София". Както "24 часа" вече писа огромната за едно село сума стана трън в очите на противниците на кмета на Руен от ДПС Дурхан Мустафа. След като бе избран за депутат местни активисти на движението го атакуваха чрез сигнали до ДАНС и прокуратурата. Съмненията за целесъобразността на средствата се подсили и от факта, че за изпълнител бе избран консорциум, предложил 10 млн. по-висока оферта. Другият кандидат . фирма "Мидия", бе декласирана с мотива, че сертификатите за качество са били на английски, а декларацията за чисто съдебно минало е от 2009, а не от 2008 г.

"Ние сме защитили проекта, ако не беше в ред, нямаше да го одобрят. В комисията освен представители на МОСВ имаше и на ЕС и ни дадоха положителна оценка", коментира Дурхан Мустафа.

Подозренията са, че това е станало по партийна линия с благословията на бившия министър Джевдет Чакъров от ДПС, който влезе депутат от Бургас, а Дурхан Мустафа е бил изтеглен в парламента, за да се уреди с имунитет при евентуално разследване при новата власт.

Не се притеснявам, цялата работа около тези скандали опира до това кой ще наследи поста ми, твърди Мустафа, но не обясни какво го е накарало да зареже кметското кресло по средата на втория си мандат.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 5
12.08.2009 »
11.08.2009 »
10.08.2009 »
21.07.2009 »
17.07.2009 »
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/40-mln-za-smyanata-na-selski-trubi-ot-azbest-103588
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.