Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мъртвото вълнение е сред най-честите предпоставки за инциденти в морето
Автор: Екип Burgas24.bg 09:54 / 01.08.2009Коментари ()710
Мъртвото вълнение е една от най-честите предпоставки за инциденти в морето. То се проявява със смяната на климата и с ветровете, които идват от северната част на Черноморието - Румъния и Украйна. Това каза д-р Андрей Найденов - председател на Асоциацията по водно спасяване в Бургас. „Мъртвото вълнение видимо не се забелязва, морето е спокойно. Но като влезеш, самата вълна, отивайки към брега, се връща подмолно и те подхваща под краката, повдига те нагоре и в един момент нямаш дъно по краката си. При голям процент от хората изходът от ситуацията е трагичен", обясни д-р Найденов. Под думите му, август месец се характеризира с промяна на климатичните особености. Тогава се проявява мъртвото течение, усилват се ветровете и това може да доведе до опасност от удавяне, ако не се спазват основните правила.

Д-р Найденов каза, че давенето е процес, който зависи от два основни фактора. Първи е поведението на къпещия се към морето - той трябва да знае, че морето не е до колене. Второ - организацията на водното спасяване, което изцяло е в ръцете на концесионерите и водните спасители.

Дънни ями има по северния плаж на Обзор, северната и южната част на Слънчев бряг, северния плаж на Поморие, на плажа Харманите край Созопол и край Ахтопол. Дънни ями могат да се появят навсякъде. Едно от основните задължения на водния спасител е сутрин, когато постъпи на работа, да огледа охраняваната от него площ - 50 метра вляво и вдясно и 100 метра навътре в морето. В съответствие с тези условия, с вятъра и вълнението на морето спасителят трябва да постави сигнализацията, обясни специалистът. Ако има дънни ями, те се обозначават с флагова сигнализация, с червена шамандура или с надписана табела и съответния знак, допълни д-р Найденов.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Murtvoto-vulnenie-e-sred-nai-chestite-predpostavki-za-incidenti-v-moreto-102959
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.