Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът Николов връчи лично грамота за почетно бургаско гражданство на Христо Чорелов
Автор: Екип Burgas24.bg 12:48 / 31.07.2009Коментари ()625
©
Известният с благотворителната си дейност Христо Чорелов получи грамота за почетно бургаско гражданство лично от кмета Димитър Николов. Новият почетен бургазлия живее във Франция от половин век. В началото на 90-те години той става традиционен дарител на Български червен кръст и досега е изпратил у нас над 50 тира, предимно с медицинско оборудване и консумативи, компютри и дрехи. Голяма част от тези помощи по негово настояване са насочвани към Бургас и региона. Обяснението на този сантимент се крие в произхода на Христо Чорелов, който е роден в странджанското село Бръшлян и е учил в бургаския Механотехникум.

След като емигрира, Чорелов завършва физика и математика в Сорбоната. Прави научна кариера в Националния атомен център на Франция. Гордее се, че е един от основателите на Европейската народна партия и вярва, че „нещата в България ще започнат да се оправят, но никак няма да е лесно".

По покана на кмета Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян Христо Чорелов и съпругата му ще са гости на тазгодишното издание на музикалния фестивал „Бургас и морето".



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kmetut-Nikolov-vruchi-lichno-gramota-za-pochetno-burgasko-grazhdanstvo-na-Hristo-Chorelov-102864
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.