Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Новият ОУП на Бургас предвижда повече зелени, отколкото урбанизирани нови територии
Автор: Екип Burgas24.bg 15:33 / 30.07.2009Коментари ()1777
©
Проектът за новия Общ устройствен план на град Бургас предвижда в новоусвоените територии да има повече зелени, отколкото урбанизирани площи - съответно 18 срещу 17 %. Изпълнението на заложените параметри ще превърне Бургас в един от най-зелените европейски градове.

Основните приоритети в новия ОУП на града бяха представени за първи път официално пред кмета на Бургас Димитър Николов, заместника му с ресор устройство на територията и строителство Костадин Марков, главния архитект Веселина Илиева и представители на медиите. Като най-важни сред тях бяха посочени:

* Решаване на транспортно-комуникационните проблеми и извеждане на транзитния трафик от града чрез изграждане на обходни пътища, свързани с националната пътна мрежа, и пътни възли на нива.

* Озеленяване на нови територии и съхранение на съществуващите зелени площи. Обособяване на нови зони за спорт и отдих.

* Изнасяне на промишлените територии и отваряне на града към морето.

С изработката на новия ОУП на град Бургас са ангажирани водещи архитекти, геодезисти и други специалисти от Гражданско обединение ГЕОЩРИХ.

Новият ОУП дава рамка за развитието на града в следващите 25-30 години. Той предвижда, най-общо казано, отваряне на Бургас към морето и езерата около него, изработване на модерна транспортна схема, включваща обходи на града, създаване на алтернативни възможности за придвижване вътре в него /например велоалеи/, развитие на водния транспорт, актуализиране схемата на масовия градски транспорт, отреждане на специални терени за изграждане на паркове за добив на възобновяема енергия.

Кметът Николов изрази задоволството си от представените първоначални параметри на ОУП. Според него на този етап са изпълнени задачите в заданието на Община Бургас. Кметът постави акцент върху спешната нужда от изграждане на обходните маршрути на града и свързаните с тях пътни възли, за да се изведе от него автомобилният трафик, най-вече тежкотоварният. Новият Общ устройствен план предвижда строежа на три ринга, които да позволят на транзитния поток да се изнесе извън същинската градска територия.

По време на представянето Димитър Николов направи уточнението, че на бизнеса няма да се отнемат промишлени територии - те просто ще бъдат преструктурирани и изнесени в тил на запад, северозапад и сателитните населени места в общината. Вече се работи по обособяването на нови индустриални зони, които ще бъдат предложени на всички потенциални инвеститори.

Предстоят множество обществени обсъждания на предложения вариант за нов ОУП на града, за да могат бургазлии да участват по-активно в изготвянето му със забележки и предложения.




Още по темата: общо новини по темата: 77
26.09.2012 »
26.06.2012 »
25.03.2012 »
15.12.2011 »
21.07.2011 »
21.07.2011 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Noviyat-OUP-na-Burgas-predvizhda-poveche-zeleni-otkolkoto-urbanizirani-novi-teritorii-102724
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.