Вдигат стойността на ваучерите за храна | ||||||
| ||||||
В тях е записано, че работодателят да може да отпуска до 100 лева на работник на месец за ваучер за храна, а не до 60 лева, както е сега. В момента социалните разходи за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и данък общ доход, предава "Труд". Сумата от 60 лева е фиксирана в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала значителна част от минималната заплата, обясняват вносителите на промените. Те напомнят, че през 2021 г. минималната заплата ще стане 650 лева, и така ваучерите ще представляват много малък дял от нея. В същото време тази система е един от най-подходящите стимули за работодателите и техните работници, тъй като намалява данъчните им разходи, а в същото време увеличава потреблението по време на криза, пише още в мотивите. Най-вероятно всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите, които дава, което означава, че близо 250 000 служители ще получават по 100 лв., а останалите 300 000 - по 60 лева. За тази цел е нужно да се увеличи годишната квота от 350 млн. лева на 500 млн. лева, което трябва да се заложи в бюджета за следващата година, предлагат още вносителите на законопроекта. Друга идея на работодателите е с тези ваучери да може да се купува не само храна в магазина, но и с тях да се плаща в ресторант и дори в хотел. Така на практика ще подпомогнем и туризма и заведенията, които са едни от най-пострадалите в кризата, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По закон е трябва да са за сметка на заплатата. За да се признае данъчното облекчение, ваучерите трябва да са закупени от лицензиран оператор на ваучери за храна, да са достъпни за всички наети лица и да не са за сметка на трудовото им възнаграждение. Освен това към момента на предоставянето на ваучерите, работодателят не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. |