Авария е възникнала в „Лукойл Нефтохим Бургас”
Автор: Екип Burgas24.bg 16:06 / 09.07.2009Коментари ()1712
© Burgas24.bg
Днес в 12.26 часа в Лукойл Енергия и газ България се получава срив в наляганията на парите и токов удар в топлоелектрическата централа. Поради тази причина са настъпили промени в нормалната технологична дейност на следните инсталации:

- след оставане без напрежение Етилен - 150 и Ксилоли спират по ел.причина;
- поради проблемите с парата, идваща от ТЕЦ са с намален товар до минимум е инсталация Метилтретичен бутилов етер, а инсталации - Централна газофракционираща инсталация, Газоочистка, Газова сяра 2 - първи поток, Сярно - кисело алкилиране, Полиетилен високо налягане 1, Полиетилен високо налягане 2, Полипропилен, Дивинил са спрени /само циркулацията на аценонитрила работи/ за запазване налягане по парните колектори и запазване в работа на големите инсталации - Атмосферна вакуумна дестилация 1, Атмосферна дестилация 4, Каталитичен крекинг, Каталитичен реформинг-1, Хидроочистка-1,2,3,4, Газова сяра 3.

- по причина захранване с вода от Воден блок 2 спря и цех Азотно-кислороден 2;
- инсталации Атмосферна вакуумна дестилация 1, Атмосферна дестилация 4, Вакуумна дестилация и термичен крекинг са намалени на минимум. Каталитичен крекинг също работи на минимум.
От 13.02 часа днес започна разпалване на К-10 за паропроизводство.

Във връзка с възникналата ситуация е налице завишено количество на газове, постъпващи на факел, които не представляват опасност за обществеността. Не са нанесени екологични щети и няма предпоставки за нанасянето на такива.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е назначена вътрешна комисия, която ще установи причината за възникналия инцидент.
Ръководството на дружеството предприема всички необходими мерки за привеждане на инсталациите в нормален технологичен режим. Очаква се инсталациите да влязат в нормален технологичен режим до края на днешния ден.

За инцидента своевременно са информирани РИОСВ-Бургас, Гражданска защита.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Avariya-e-vuzniknala-v-Lukoil-Neftohim-Burgas-99585
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.