Отбелязваме европейския ден за протест на хората с увреждания
Автор: Екип Burgas24.bg 17:07 / 04.05.2009Коментари ()456
Има ли за какво да протестират българите с увреждания? Някой би казал: „Въпросът е риторичен!" И да, и не... Протестират за ниски доходи, за лекарства, за достъпност... но Фондация „Достоен живот" - Бургас, организациите Център за независим живот - София, „Достоен живот" от Видин, „Ти избираш" от Стара Загора и „Бъдеще за децата с увреждания" от Казанлък изразяват протеста си чрез Кампания за лична помощ, а Европейският ден за протест на хората с увреждания - 5 май - бележи началото на тази кампания

Философията на личната помощ е пряко свързана с гражданските и човешките права, тя разглежда човека с увреждане като независим, достоен и отговорен индивид, който може да взема решения за живота си и да участва активно и пълноценно в обществения живот. Тази кампания е изцяло в духа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, според която: „лицата с увреждания трябва да имат достъп до голям брой домашни, жилищни и други обществени услуги, включително и до лична помощ, необходима за поддържане на живота и за включване в общността, и за предпазване от изолиране или сегрегация от общността" (чл. 19).

Въпреки промените, настъпили след 2000-та година в България - нов Закон за интеграция на хората с увреждания, редица програми за подпомагане и социални услуги - приобщаването на хората с увреждания е бавен процес и все още има 18 862 човека, затворени в институции, множество клиенти на дневни центрове и други изолирани форми на грижа, но почти няма ползватели на подкрепа за участие в живота на общността.

Един от начините да се осигури обществен и независим живот за хора с увреждания е национална достъпност до механизми за лична помощ по силата на закон. Тъкмо прокарването на национален закон за Лична помощ е основната цел на кампанията. Кампанията предвижда изработване на проектозакон за личната помощ в консултации с по-голяма група активни хора с увреждания в цялата страна, информиране на широка аудитория за смисъла и същността на личната помощ като механизъм за независим живот и производство на разнообразни информационни материали. Крайната цел е да се приеме Закон за личната помощ в България, а усилията ще бъдат насочени основно към политиците, явяващи се на парламентарните избори в България и на изборите за представители в Европейския парламент през 2009 година.

Очакваният успех на кампанията ще доведе до реална социална промяна за хората с увреждания и може да послужи като добър пример и за други маргинализирани групи.

 



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otbelyazvame-evropeiskiya-den-za-protest-na-horata-s-uvrezhdaniya-88861
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.