Проведе се кръгла маса по повод инцидентите с деца от "Коджакафалията"
Автор: Екип Burgas24.bg 14:33 / 09.04.2009Коментари ()901
© Burgas24.bg
Съветниците на „Атака" в Бургас инициираха кръгла маса по проблемите на Дома за деца лишени от родителски грижи „Ал. Г. Коджакафалията". Повод за дискусията станаха зачестилите през последните месеци случаи с антиобществени прояви на деца от сиропиталището. Според общинските съветници от „Атака"се наблюдава тревожна тенденция, която води до мисълта, че отговорните институции и обществото трудно се справят със създалата се ситуация.

По време на кръглата маса отново бяха припомнени инцидентите, за които обществото е информирано с ударената възпитателка Анка Анакиева от възпитаника на дома Стефан Момчев, момичето от дома, което твърди, че възпитател й е пукнал главата , както и с изчезването на 15-годишно момче, твърдящо, че е изнасилено от таксиметров шофьор.
Голяма част от резултатите от полицейските разследвания сочат, че в повечето от случаите възпитаниците на дома силно преувеличават фактите и не винаги отговарят на действителността.

Тревожно е, че продължават случаите на просия, кражби и на проституция от страна на децата- акцентира общинският съветник и журналист Валентин Касабов.

От „Атака" предлагат по-ефективно взаимодействие между отговорните институции, имащи връзка с дома. За пореден път те настояха сиропиталището да бъде преместено извън града. Според директора на ДДЛРГ „Aл. Г. Коджакафалията" Йордан Тодоров най-сериозен е проблемът с това, че децата не ходят на училище.

Директорът на „Социално подпомагане" Вълчо Вълчев сподели,че крайната мярка срещу децата-нарушители според действащите у нас закони е преместването им в друга институция.

В момента към дирекцията има оценени десет приемни семейства, където са настанени осем деца. Проблем при децата в ДДЛРГ е, че те не са пълни сираци, а имат родители, не са предоставили попълнена декларация,че детето им може да бъде осиновено. Проблем, който води до това децата да остават в сиропиталището да навършване на 18 години. Към настоящият момент в „Ал. Г. Коджакафалията" се отглеждат и възпитават 67 деца.




Още по темата: общо новини по темата: 10
09.06.2009 »
03.06.2009 »
01.04.2009 »
30.03.2009 »
30.03.2009 »
30.03.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Provede-se-krugla-masa-po-povod-incidentite-s-deca-ot-Kodzhakafaliyata-85285
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.