"Кармен" се завръща на бургаска сцена
Автор: Екип Burgas24.bg 11:13 / 24.03.2009Коментари ()788
©
Култовата опера "Кармен" от Жорж Бизе по едноименната новела на Проспер Мериме се завръща на бургаска сцена, в съвършено нов и оригинален прочит. Постановката е дело на режисьорката Майя Славчева, спектакълът е под диригентската палка на Иван Кожухаров.

Две големи оперни певици ще изпълнят водещите партии в произведението - в образа на огнената циганка Кармен зрителите ще видят Олга Михайлова-Динова, а Микаела ще изиграе Веселина Василева.

"Това е едно от необходимите заглавия в репертоара на един театър, с което продължаваме концепцията да показваме на публиката разнообразни и популярни произведения", каза директорът на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) в Бургас Александър Текелиев.

"Кармен" е едно от върховите постижения в цялата френска музика. Премиерата на операта се състояла на 3 март 1875 г. в Париж - една година след написването на творбата. Първото представяне пред публика е провал, а композиторът е обвинен в безнравственост. Само няколко месеца по-късно във Виена Бизе е реабилитиран, а "Кармен" е приета като изключително събитие.

В Бургас премиерата на "Кармен" ще бъде на 25 март (сряда) и 26 март (четвъртък) от 19.00 часа в зала "Опера".



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Karmen-se-zavrushta-na-burgaska-scena-82671
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.