Две формации от Царево ще участват в честването на Деня на Тракия в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:18 / 22.03.2009Коментари ()955
©
Детска фолклорна формация „Нестинарче" и мъжката битова група към читалище „Георги Кондолов" в Царево ще участват в сборния концерт по случай Деня на Тракия на 26 март в ДНА в Бургас. Ръководител и на двата състава е народната певица Златка Ставрева. В съпровод с битов оркестър „Странджански ритми" децата ще изпълнят „Музикална дъга" , блок от странджански и тракийски песни.

„Нестинарче" е сформирана преди пет години точно на Деня на Тракия. В началото групата пее под акомпанимента на талантливия гайдар Петко Янгьозов. През този период е участвала в много концерти, конкурси и събори. Годишнината от създаването си групата ще отбележи със самостоятелен концерт през месец април под наслов „За тебе пеем Странджа, тебе славим".

Формацията наброява 20 деца, но в основния състав участват 12 деца на възраст от 6 до 12 години. Със соловите си изпълнения в групата се открояват Калина Костадинова , Костадин Михайлов, сестри Сиракови и Женя Димитрова, извоювали си престижни награди в конкурси и фестивали. „Децата ни са много талантливи, имат интересни гласове, които придават допълнително обаяние на песните и от изпълненията им лъха удивителната красота на странджанската и тракийската песен. Навсякъде публиката ни посреща с бурни овации и много любов. Ние ще продължаваме да работим за утвърждаването на духовните стойности и българщината, като ще се стремим да приобщаваме повече млади хора към фолклорното изкуство. Благодарни сме, че имаме финансовата подкрепа на община Царево" , споделя Златка Ставрева.

С традиционен успех групата се представя на националния музикален фолклорен конкурс „Орфеево изворче" в Стара Загора, успешно гастролира и в Гърция, Турция и Италия. През миналата година формация „Нестинарче" участва в Галаконцерта на Осмия национален конкурс за млади изпълнители на български народни песни, откъдето се завърна с І награда. През май й предстои участие в Международния фолклорен фестивал в Москва, за който сега децата усилено се подготвят. За втори път ще се представят и на традиционния събор на връх Рожен. Наскоро формация „Нестинарче" направи професионални звукозаписи и очаква издаването им на диск.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Dve-formacii-ot-Carevo-shte-uchastvat-v-chestvaneto-na-Denya-na-Trakiya-v-Burgas-82389
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.