Зехтинът предпазва от сърдечно-съдови заболявания | ||||||
| ||||||
Един от тези продукти е зехтинът. След неговата употреба в организма се повишава концентрацията на плазмения протеин в кръвта - аполипротеин A-IV (ApoA-IV). Високото съдържание на това вещество е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания. Резултатите дават основание на медиците да твърдят, че плазмения протеин потиска активността на тромбоцитите. Освен това, тестовете доказали, че аполипротеин A-IV има свой "биологичен часовник" - проявява най-голяма активност пред нощта и "почива" сутрин, пишат в изводите си учените. "Майката-природа иска да сме се добре наспали. Така, че ние сме защитени от този протеин, когато спим и сме най-уязвими на сърдечни заболявания на сутринта, когато се събудим", смята водещият автор на изследването - д-р Хеу Ни, който е директор на Центъра по хематология, онкологични и автоимунни заболявания в болницата. |